ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2018

СУТРА НАУЧНА ТРИБИНА О ТЕМЕЉИМА КРИЗЕ УНИВЕРЗИТЕТА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 16. АПРИЛА /СРНА/ - На Филозофском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву сутра ће бити одржана друга научна трибина "Идеја филозофског факултета и савремени универзитет".

 

У оквиру трибине, професори, асистенти и студенти овог факултета ће научном анализом и слободним и критичким дискусијама покушати да пруже одговор о темељима кризе универзитета и друштвеним и политичким консеквенцама те кризе, саопштено је из ове високошколске установе.

Серија научних трибина "Идеја филозофског факултета и савремени универзитет", покренута је на иницијативу Катедре за филозофију Филозофског факултета Пале.

Рад је почео 13. децембра прошле године савјетовањем једног броја филозофских факултета Србије, Црне Горе и Републике Српске на овом факултету.

На Савјетовању су формулисане многе констатације и донесени алармантни закључци, засновани на увиду да је оријентација ка тржишним принципима, која је успостављена Болоњском декларацијом о високом образовању, и продор бирократске и технократске праксе на универзитетима, довела до стагнације, ако не и до озбиљне кризе универзитета.

Постојећи закони о високом образовању, као и организација јавних или државних универзитета у Србији, Црној Гори и БиХ, противно декларативном друштвеном, научном и политичком опредјељењу, не само да спречавају развој, већ пријете и да веома брзо потпуно онемогуће и само постојање друштвених и хуманистичких наука.

Теме које ће бити разматране су питања о разлозима нестајања теорије из друштвених и хуманистичких наука и веза ове појаве са болоњском концепцијом универзитета и улогом науке и образовања уопште.

О овом проблему уводна тематска излагања ће одржати професори Јелена Марковић и Бисерка Кошарац.

Почетак трибине заказан је у 11.00 часова на Филозофском факултету Пале.