ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/04/2018

РОДИЋ ПРОТИВ ХИТНЕ ПРОЦЕДУРЕ

 

САРАЈЕВО, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Драгутин Родић /ДНС/ најавио је да на сутрашњој сједници Дома народа неће гласати да по хитној процедури буде разматран Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ, који су предложили делегати из реда хрватског народа.

 

"Бићу против хитне процедуре и залагаћу се да закон буде разматран у редовној процедури и да се, с обзиром на његову сложеност, уваже сва мишљења. Мислим да има довољно простора да у редовној процедури дођемо до оних рјешења која ће спровести одлуку Уставног суда", рекао је Родић данас новинарима.

Он је навео да, када је ријеч о овако важном закону, не би требало да буде прегласавања, већ мора да буде постигнут највећи могући консензус да би закон заживио у пракси.

"Ријеч је о веома сложеном и комплексном закону. Закон је у претходних шест мјесеци усаглашаван, у чему су учествовала и ентитетска министарства, и тај приједлог није прошао Савјет министара", истакао је Родић.

Он је нагласио да није задовољан тиме што није дошло до политичке усаглашености приједлога два закона - оног који су предложили делегати из реда хрватског народа у Дому народа и оног који је усвојен у Представничком дому, а који је предложила СДА.

Родић сматра да тај закон треба да предложи Савјет министара, на трагу одлуке Уставног суда БиХ.

Приједлог који су поднијели делегати Љиља Зовко, Бариша Чолака, Зденка Џамбас, Марио Караматић и Мартин Рагуж, идентичан је приједлогу измјена Закона о кривичном поступку који је предложило Министарство правде БиХ, а који прошлог мјесеца није добио подршку Савјета министара.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша појаснио је раније да је ријеч о одлуци Уставног суда БиХ која је донесена прије осам мјесеци на апелацију /тада/ предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјане Кришто, у којој су поједине одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији проглашене неуставним, уз оцјену да се крше људска права.

Он је упозорио да би у случају нереаговања, Уставни суд БиХ могао да стави ван снаге одредбе Закона о кривичном поступку, што би изазвало тешку правну ситуацију за све грађане БиХ.

Приједлог измјена овог закона сличан је приједлогу који у Представничком дому предлаже посланик СДА Амир Фазлић, али је суштинска разлика у обухвату примјене закона. Практично, то би значило да се измјенама закона дефинишу само кривична дјела које третира Кривични закон БиХ, али не и кривични закони ентитета.