ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2018

ПОДРШКА ОСНИВАЊУ СРПСКОГ МЕМОРИЈАЛНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ ЦЕНТРА

 

БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић је у разговору са предсједником Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора "Јадовно 1941" Душаном Басташићем подржао рад удружења и оснивање српског меморијално-истраживачког центра и његовање културе сјећања на српске жртве из Другог свјетског рата.

 

Чубриловић је обећао помоћ и исказао подршку његовању културе сјећања на српске жртве из Другог свјетског рата, као и из других ратова у којима је страдао српски народ, а посебно цивили, жене, дјеца и старији, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштине Српске.

Он је прихватио позив да 30. јуна присуствује обиљежавању 77 година од страдања на Велебиту гдје су усташе за вријеме Независне Државе Хрватске мучки побиле више од 40.000 Срба, Јевреја и припадника других нација и бацили их у 32 крашке јаме.

Чубриловић је прихватио и позив да 26. априла у Народном позоришту Републике Српске присуствује премијери дугометражног документарног филма "Крст над јамом", који је припремљен у продукцији Удружења "Јадовно 1941".

Басташић је Чубриловића упознао о активностима на адаптацији простора који је удружењу додијелио град Бањалука и припремама за оснивање српског меморијалног центра који ће се, првенствено, бавити истраживањем, документовањем и одавањем поште страдалим Србима у току Другог свјетског рата.

Према документованим подацима у комлексу логора смрти НДХ - Госпић-Јадовно-Паг, на подручју Лике, Велебита, подвелебитског подгорја и острва Паг, усташе су, на најсвирепији начин, усмртиле најмање 40.123 жртве, међу којима је било 38.010 Срба, 1.998 Јевреја, 88 Хрвата, 11 Словенаца, девет муслимана, два Мађара, два Чеха, један Рус, један Ром и један Црногорац.