ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2018

ИЗБОР ОБЈЕКАТА ЗА ПРОГРАМ ЈАЧАЊЕ МЈЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

 

БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске прикупљаће од данас до 30. априла пријаве локалних заједница ради избора два објекта за програм јачања мјера енергетске ефикасности у зградарству.

 

Из Министарства је саопштено да је ријеч о пројекту "НовЕЕ зграде Републике Српске - за уштеде", који ће бити реализован од 2018. до 2019. године у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сарадњу.

Министар за просторно уређење Сребренка Голић истакла је да је циљ програма "НовЕЕ зграде Републике Српске - за уштеде" јачање примјене мјера енергетске ефикасности у зградарству, а које су дефинисане важећим прописима који уређују област издавања грађевинских и употребних дозвола.

"Овај програм подразумијева свеобухватан приступ праћењу и анализирању свих фаза процеса прибављања грађевинских и употребних дозвола, те пружа стручну подршку и осигурање квалитета кроз све фазе процеса прибављања дозвола у одабраним јединицама локалне самоуправе и на одабраним објектима", објаснила је Голићева.

Она је додала да то значи да ће бити обезбијеђена стручна подршка за инвеститоре у свим фазама пројектовања, што подразумијева и израду елабората енергетске ефикасности.

Голићева је навела да то подразумијева и стручну подршку при надзору на објекту у дијелу који има утицај на енергетску ефикасност објекта и при енергетском прегледу објекта, као и приликом израде извјештаја о извршеном енергетском прегледу.

"Такође, биће обезбијеђена и стручна подршка за јединице локалне самоуправе кроз праћење кретања захтјева и спровођење процеса издавања грађевинске дозволе, а након тога и употребне дозволе. Програм подразумијева и обуку за све учеснике у процесу градње", нагласила је Голићева.

Позив и упитници које попуњавају јединице локалне самоуправе и заинтересовани инвеститори могу се преузети на интернет страници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.