ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/04/2018

РАЗГОВАРАНО О АКТИВНОСТИМА ЗА ЗАВРШЕТАК СТРАТЕГИЈА

 

БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић обавијестила је данас шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка да је Влада Републике Српске усвојила иновирану стратегију у области енергетике и да се очекује и њено усвајање у парламенту.

 

Цвијановићева је истакла да је са Вигемарком разговарала о реализацији неколико активности које су у току, а односе се на завршетак одређених стратегија које се раде на нивоу Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ да би могао бити донесен оквирни документ или користити за комуникацију са ЕУ.

"Бавили смо се Енергетском стратегијом за коју сам ја обавијестила господина Вигемарка да је Влада Републике Српске усвојила иновирану стратегију и да ће након тога бити усвајање у парламенту", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је рекла да је током састанка изразила незадовољство због чињенице да у ФБиХ у многим областима уопште нема стратешких докумената, већ да постоје одређени акциони планови и неки програм развоја, али да нема праве стратегије.

"Дакле, неопходно је да се и ФБиХ потруди и да донесе своју стратегију да бисмо могли да извучемо најважније оријентире за једне и за друге и да на тај начин наступамо према фондовима из ЕУ", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је донесена Рурална стратегија као оквирни стратешки документ на који је Влада Републике Српске дала сагласност.

"Нагласила сам господину Вигемарку да је сада важно да се у оквиру тога поштује механизам координације како би смо могли адекватно да планирамо средства и да их повлачимо на адекватан начин и тако учинимо доступним могућим корисницима", истакла је Цвијановићева.