ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2018

ВОЈНА ПОЛИЦИЈА ОДВОДИЛА НА РАДОВЕ СРПСКЕ ЗАТВОРЕНИКЕ

 

САРАЈЕВО, 16. АПРИЛА /СРНА/ - У наставку суђења десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ који су оптужени за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године, свједок Тужилаштва БиХ Већислав Мишковић рекао је да је војна полиција одводила на радове лица српске националности из Средњошколског центра у Орашју.

 

Овај бивши резервни полицајац при станици полиције у Орашју рекао је да је од априла до краја јула 1992. године с колегама радио на обезбјеђењу лица српске националности из Орашја и Букове Греде која су била у изолацији у Средњошколском центру.

Он је навео да су лица српске националности "чувана од неовлаштених упада", а да је њему и колегама речено да војна полиција може доћи када хоће и одвести кога хоће, што се, како је рекао, и дешавало, преноси Бирн.

Према његовим ријечима, долазио је Перо Винцетић, командир војне полиције, са којим је увијек био неко.

Он је навео да након повратка на Србима није било видљивих повреда, нити су му се жалили, те додао да је чуо да се једна особа објесила у Средњошколском центру.

Свједок је рекао да су лица српске националности из Средњошколског центра с радном јединицом ишла на копање ровова, те да је чуо да су двије особе биле рањене на радовима и одвезене у болницу.

У унакрсном испитивању, Мишковић је негирао да је видио оптужене Таду Оршолића и Марка Доминковића да улазе у Средњошколски центар.

Свједок Маријан Ивановић, некадашњи припадник Друге бојне 106. бригаде ХВО-а, рекао је да су у јесен 1992. или 1993. године у зону одговорности од Оштре Луке до Матића долазили заробљеници.

"Ми смо себи уређивали, копали ровове. Послије су долазили заробљеници, али они су чистили иза наше црте. Чистили су траву због боље прегледности", рекао је свједок и додао да на том подручју нико није настрадао.

Ивановић је навео да је њихова линија била изложена артиљеријским нападима, али да гранатирања није било када су заробљеници радили.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становништва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Суђење ће бити настављено 10. маја.