ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2018

УТВРЂЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА

 

САРАЈЕВО, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Савјет министара данас је у Сарајеву утврдио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера ради даљег усклађивања са међународним стандардима и регулисања нових правних ситуација у вези са радом државног затвора.

 

Допунама Закона регулише се будућа сарадња затворског система БиХ и затворских система ентитета и Брчко дистрикта, а након што почне радити Завод за извршење кривичних санкција притвора и других мјера БиХ /државни затвор/, саопштено је из Савјета министара.

Та сарадња, између осталог, омогућава ентитетским министарствима правде и Правосудној комисији Брчко дистрикта да од Министарства правде БиХ затраже смјештање у државни затвор високоризичних и опасних затвореника.

Истовремено се регулишу питања изједначавања положаја осуђеника по пресудама ентитетског и Суда БиХ за кривично дјело из надлежности Кривичног закона БиХ.

Измјенама и допунама Закона дефинишу се и мјере блиског надзора које се могу остваривати путем електронске наруквице са џи-пи-ес-ом.

Савјет министара утврдио је и мишљење Министарства безбједности на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, чији су предлагачи делегати у Дому народа Парламентарне скупштине Дарко Бабаљ, Бариша Чолак и Халид Гењац.

У Мишљењу се наводи да су оправдани разлози за доношење овог закона, јер ће бити отклоњене одређене недоречености, као и нејасноће настале у његовој примјени.

Министарство безбједности доставиће ово мишљење Парламентарној скупштини БиХ.

На данашњој сједници Савјета министара усвојена је Информација Дирекције за европске интеграције о другом састанку Посебне групе за реформу јавне управе, који је одржан у Сарајеву крајем јануара.

Усвојене су и препоруке Европске комисије којима се наглашава важност даљег провођења реформи у БиХ, између осталог хитног финализовања стратешког оквира за реформу јавне управе који морају усагласити сви нивои власти, након чега ће бити припремљен заједнички акцион план за његово провођење.

Савјет министара БиХ утврдио је два приједлога споразума о зајму између БиХ и Опек Фонда за међународни развој за пројекат ауто-пута на Коридору "Пет це", поддионица Немила-Доња Грачаница /Зеница сјевер/.

Данас је утврђен и Приједлог за продужење важења Протокола између Савјета министара БиХ и Владе Словеније о сарадњи у области образовања, којим се омогућава да студенти из БиХ и даље буду ослобођени плаћања трошкова школарине у Словенији, коју плаћају странци.

Министарство цивилних послова доставиће Предсједништву БиХ Приједлог за продужење важења Протокола.