ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/04/2018

ИЗВОЗ ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА ПРЕМАШИО МИЛИЈАРДУ КМ

 

САРАЈЕВО, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Савјет министара усвојио је данас Анализу трговинске размјене пољопривредно-прехрамбених производа за период 2012-2017. година, у којој се наводи да је извоз ових производа из БиХ прошле године први пут премашио милијарду КМ.

 

Размјена пољопривредно-прехрамбених производа у претходној години имала је највеће остварене вриједности у посљедњих шест година, што је праћено смањењем дефицита за три одсто, саопштено је из Савјета министара.

Укупан биланс размјене пољопривредних и прехрамбених производа са иностранством на годишњем нивоу износи у просјеку око 3,5 милијарди КМ.

Најзначајнији производи који су заступљени у извозу су масти и уља, воће, млијеко и млијечни производи, шећер и производи на бази шећера, житарице и брашно, вода, поврће, као и производи млинске индустрије и месо.

Производи млинске индустрије први пут су прошле године забиљежили суфицит у робној размјени у износу 2,4 милиона КМ, што практично значи да је остварена вриједност извоза већа од вриједности увезене робе.

ЕУ је најзначајнији партнер БиХ када је ријеч о размјени пољопривредно-прехрамбених производа, и то првенствено због трговине са Хрватском, наводи се у саопштењу.

Савјет министара усвојио је Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о спољнотрговинском пословању у области органске производње у БиХ.

Извоз органских производа из у 2017. години у односу на 2015. годину је удвостручен и износио је четири милиона евра.

Земље у које се органски производи претежно извозе су Њемачка, Холандија, Данска, Италија, Шведска и Швајцарска.

У посљедњих пет година у БиХ је готово удвостручена површина земљишта под органском производњом, и то са 343 хектара у 2011. години на 659 хектара у 2017. години, што и даље представља мало више од 0,03 одсто укупног обрадивог земљишта, истиче се у анализи.

Према незваничним подацима, на подручју Федерације БиХ дјелује око 70 органских произвођача, а у Републици Српској 26 произвођача који се баве органском пољопривредном производњом, највише у области љековитог биља и бобичастог воћа.

Међутим, потенцијали у овом сектору су знатно већи, што је препознато и оквирним Стратешким планом руралног развоја БиХ, наглашавају из Савјета министара.

Данас је размотрен и извјештај о спроведеном мониторингу квалитета меда на тржишту БиХ, према којем од анализираних 100 узорака меда у прошлој години 52 нису била у складу са важећим прописима.

Из Савјета министара саопштено је да ће Агенција за безбједност хране БиХ наставити да континуирано, у оквиру својих надлежности у сарадњи са надлежним органима БиХ, ентитета и Брчко дистрикта спроводи све неопходне активности у вези са планирањем, припремом и провођењем мониторинга квалитета меда на тржишту.