ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2018

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ АСTРОНАУTА НАСЕ МАРШЕ АЈВИНС

 

ДОБОЈ, 16. АПРИЛА /СРНА/ - У Добоју је данас одржано предавање пензионисаног аустронаута америчке Националне ваздухопловне и свемирске агенције /НАСА/ Марше Ајвинс, која је говорила о времену које је провела на међународним свемирским станицама, те научним експериментима који су вршени у свемиру.

 

Ајвинсова је рекла новинарима да је њен најдужи непрекидни боравак у орбити око Земље трајао 14 дана, а вријеме проведено у мисијама оцијенила је као непроцјењиво психо-физичко искуство.

"Вјероватно најтежа ствар је да се обучете у бестежинском стању", навела је Ајвинсова, коментарушићи изазове које прати боравак без гравитације.

Она појашњава да астронаутима који проводе дуже од шест мјесеци у свемиру највише недостају Сунце, осјећај вјетра на лицу и мирис свјежег ваздуха.

Ајвинсова је као инжењер за НАСА-у радила 37 година, у оквиру којих је током пет мисија у свемиру боравила 55 дана 21 час и 48 минута.

Изабрана је за астронаута из трећег покушаја 1984 године.

Предавање које је организовано за студенте те ученике локалних средњих и основних школа, као и друге заинтересоване, одржано је Америчком кутку у Добоју.

Предавању је присуствовала и аташе за културу америчке Амбасаде у БиХ Елизабет Блументал.