ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/04/2018

ПРИЈЕДЛОГ КОМПРОМИСНОГ РЈЕШЕЊА ЗА КОСОВО НЕЋЕ БИТИ КРАЈЕМ АПРИЛА

 

БЕОГРАД, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да није сигуран да ће свој приједлог компромисног рјешења за Косово и Метохију изнијети до краја априла, како је раније најављивао, те да ће приједлог, ако буде могуће, урадити тако да не ослаби позицију Србије.

 

"Могу да гарантујем да ћу вредно радити на томе да се приближимо компромисном решењу и да постигнемо договор", рекао је Вучић новинарима у Београду, послије састанка са делегацијом њемачке покрајине Баден-Виртемберг.

Он је навео да, за разлику од других, није за то да се одржава ситуација замрзнутог конфликта и да се чекају нека боља времена.

"Од тога што ћемо да чекамо нека боља времена, само ћемо да дочекамо тежа и лошија времена. А не мислим да сукобе на Балкану треба да остављамо нашој деци. Мислим да треба да имамо довољно храбрости и снаге да проблеме решавамо сами. Морамо ствари да решавамо дијалогом", рекао је Вучић.

Он је навео да са којим год приједлогом да изађе, биће "дочекан на нож" како у окружењу, тако и у Европи, свијету, а посебно у Србији.

"Ако заиста желите решење, морате да победите на референдуму у својој земљи. Мени није циљ да нешто кажем да бих задовољио неког на западу, а да до решења не дођемо, него да задовољим грађане Србије, а да до решења дођемо", рекао је Вучић.

Он је навео да му је циљ да грађани Србије добро разумију шта им предстоји у будућности и да истовремено не буду понижени лошим рјешењима.

"Зато ћу се у складу с тим и према томе тако односити - рационало, прагматично, али озбиљно, одговорно и храбро, са жељом да се то решење пронађе, а за које сасвим сигурно одмах могу да кажем да неће бити безболно за Србе", истакао је Вучић.

Коментаришући изјаву приштинског званичника Рамуша Харадинаја који је Прешево и Бујановац назвао "источним Косовом", Вучић је рекао да није у стању да коментарише "колике су нечије жеље за некаквим територијама".