ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/04/2018

ПОЧИЊУ "ДАНИ СЈЕЋАЊА" ПОСВЕЋЕНИ СТРАДАЊУ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ У 20. ВИЈЕКУ

 

БАЊАЛУКА, 17. АПРИЛА /СРНА/ - У Бањалуци ће данас бити одржана меморијална академија "Свако дијете - небо на земљи" - централни догађај овогодишње манифестације "Дани сјећања", посвећене страдању српске дјеце у ратовима у 20. вијеку.

 

Академија ће бити одржана у Културном центру Бански двор вечерас са почетком у 20.00 часова, уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске, која је и медијски покровитељ "Дана сјећања". Изјаве за новинаре предвиђене су у 19.40 часова у холу Банског двора.

Манифестацију која ће трајати до четвртка, 19. априла, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Низом активности у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Зворнику и Пребиловцима, Центар ће подсјетити на страдање српске дјеце у Првом и Другом свјетском рату и одбрамбено-отаџбинском рату.

Осим меморијалне академије у Бањалуци, сутра ће на Мраковици у 11.00 и у 13.00 часова бити одржан историјски час за средњошколце из Градишке и Приједора, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Меморијалним комплексом "Мраковица".

У бањалучком Мултиплексу "Палас" у сриједу, 18. априла, у 18.00 часова биће приказан филм "Дианина деца" ауторке Слађане Зарић, у продукцији Радио-телевизије Србије.

Истог дана, у Епархијском културном центру у Бијељини у 18.00 часова предавање ће одржати аутор књиге "Дневник ратног хирурга" Миодраг Лазић, а биће приказан и истоимени документарни филм у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у сарадњи са Удружењем дјеце погинулих бораца "Насљеђе" из Бијељине.

У четвртак, 19. априла, у 11.00 часова биће одржан историјски час у Пребиловцима за средњошколце из Требиња, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Републичким педагошким заводом и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском.

Истог дана у зворничком Дому омладине у 19.00 часова биће приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи" аутора Милета Савића, у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом и Домом омладине Зворник.

Манифестација "Дани сјећања" биће завршена академијом "Дјецу вам нећу опростити" у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20.00 часова. Носилац активности је Основна школа "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева.