ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/04/2018

ЗАПАД ЋЕ УЦЈЕЊИВАТИ БЕОГРАД У ВЕЗИ СА КОСМЕТОМ, СРПСКОМ И РУСИЈОМ?

 

БЕОГРАД, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Запад је, послије ракетних удара у Сирији и директне конфронтације са Русијом, спреман да, у оквиру геостратешког надмудривања са Кремљом, појача и притиске на Србију, па није искључено да западни центри моћи припреме нови пакет уцјена на Београд о питању Косова и Метохије, Републике Српске и веза са Москвом, пишу "Вечерње новости".

 

Лист наводи да је циљ приморати Београд да у глобалном судару изабере страну и полако напусти политику неутралности.

Према сазнањима "Вечерњих новости" из дипломатских извора, ови притисци биће појачани наредних седмица, поготово у оквиру процеса нормализације односа Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ.

"Није искључено да из Брисела наредних дана Београду буде испоручен и конкретан захтјев да се прикључи некој од резолуција или одлука Уније у вези са Сиријом", наводи лист.

Наведено је и да ће јачати притисак на Београд да као гарант Дејтонског мировног споразума покуша да "дисциплинује" предсједника Републике Српске Милорада Додика, а најжешће уцјене очекују се када је ријеч о одбијању Србије да се прикључи санкцијама уведеним Москви.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је очигледно да слиједе велики и помпезни притисци на Србију, али сматра да они неће имати велики "домет".

"И они су свесни тога да не могу да траже од нас да скочимо у амбис. Покушаће да нас ломе око Космета, Српске и тражиће да се дистанцирамо од Русије. Србија треба да задржи модел неутралне спољне политике и да се на ове претње не осврће превише", рекао је Анђелковић.

И професор Факултета за безбједност Зоран Драгишић сматра да је задржавање садашњег курса једина исправна и могућа политика.

"Позиција коју је заузео предсједник Србије Александар Вучић је најбоља опција. Треба се држати подједнако близу и подједнако далеко од обе стране. Само тако можемо да сачувамо мир и безбедност", каже Драгишић.