ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/04/2018

ОДБИЈАЊЕ ПОКРОВИТЕЉСТВА - АНТИЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ЧИН

 

ЗАГРЕБ, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Одлука Владе Хрватске да одбије покровитељство над Даном побједе над фашизмом је антицивилизацијска и показује да је хрватска власт националистичко-популистичка, истиче хрватски историчар Драган Марковина.

 

Он наводи да је хрватском премијеру Андреју Пленковићу и његовој Влади важније шта о плочи са усташким натписом и усташкој иконографији мисле људи који се идентификују са усташтвом, него какав је став представника Јеврејске општине, Срба или антифашистичких организација.

Влада Хрватске и Сабор одбијају да се директно идентификују са антифашистичком баштином, док службено спонзоришу комеморацију у Блајбургу.

То се не може никако другачије протумачити, осим као потпуно игнорисање, не само уставних темеља државе, него и значајног дијела хрватске баштине.

Марковина напомиње да је Хрватска имала аутентичан партизански антифашистички покрет, који је био масован и којег су активно подржавали великани хрватске културе, попут Владимира Назора и Јуре Каштелана.

Tо посебно важи за Далмацију, Истру и највећи дио Срба у Хрватској, додаје Марковина.

Он упозорава да је Сабор одбио да буде службени покровитељ обиљежавања 75 година Битке на Сутјесци, на којој је страдало око 3.500 Далматинаца, што је омаловажавајућа одлука за хрватску традицију и цијелу једну регију.

Саборски посланик СДП-а Ранко Остојић потврдио је да је Сабор одбио његов захтјев за покровитељство над обиљежавањем Дана побједе над фашизмом, наводе хрватски портали.