ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/04/2018

ОДБИЈЕНА ХИТНА ПРОЦЕДУРА ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ

 

САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас прихватио захтјев делегата Клуба хрватског народа да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ.

 

Против овог приједлога гласали су делегати из реда српског и бошњачког народа, а за су били хрватски делегати.

Дом народа донио је одлуку да овај приједлог закона буде разматран по скраћеном поступку.

У оквиру расправе о овој тачки дневног реда већина делегата била је против хитне процедуре усвајања овог закона.

Делегат из реда српског народа Средоје Новић /СНСД/, износећи разлоге зашто је против хитне процедуре, рекао је да би усвајање овог закона у редовној или скраћеној процедури омогућило квалитетно рјешење.

Он је нагласио да у овом закону има неколико питања која би, према мишљењу стручњака и Владе Републике Српске, требало преобликовати.

"У прилици смо да озбиљан и системски закон усвајамо по хитном поступку и да се о њему прегласавамо, а да за пар дана о сличном или готово истом закону поново гласамо. Бојим се да оба закона неће бити усвојена, чиме се шаље лоша порука јавности и међународној заједници", указао је Новић.

И делегат из реда хрватског народа Мартин Рагуж /ХДЗ 1990/ сматра да је у овом тренутку можда најрационалније рјешење да овај закон иде у редовну процедуру и да се тражи рјешење које би било усвојено у оба дома.

Марио Караматић из ХСС-а заложио се да закон буде усвојен по хитном поступку да не би дошло до правног вакуума, због чега не би могле да буду спровођене истраге.

Он је предложио да данас закон буде усвојен, а да се касније побољшава амандманима.

Делегат из реда бошњачког народа Халид Гењац /СДА/ сматра да овај законски приједлог не доприноси борби против корупције и криминала.

Приједлог закона, који су поднијели делегати Љиља Зовко, Бариша Чолак, Зденка Џамбас, Марио Караматић и Мартин Рагуж, идентичан је приједлогу измјена Закона о кривичном поступку који је предложило Министарство правде БиХ, а који прошлог мјесеца није добио подршку Савјета министара.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша појаснио је раније да је ријеч о одлуци Уставног суда БиХ која је донесена прије осам мјесеци на апелацију тада предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјане Кришто и у којој су поједине одредбе Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији проглашене неуставним, уз оцјену да се крше људска права.

Он је упозорио да би у случају нереаговања, Уставни суд БиХ могао да стави ван снаге одредбе Закона о кривичном поступку, што би изазвало тешку правну ситуацију за све грађане БиХ.

Приједлог измјена овог закона сличан је приједлогу који у Представничком дому предлаже посланик СДА Амир Фазлић, али је суштинска разлика у обухвату примјене закона, а практично то би значило да се измјенама закона дефинишу само кривична дјела које третира Кривични закон БиХ, али не и кривични закони ентитета. /наставиће се/не/об/љљ