ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/04/2018

ОДГОЂЕНО ИЗЈАШЊАВАЊЕ О ПРОЦЕДУРИ ДОНОШЕЊА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

 

САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ одгодили су данас, на приједлог Клуба хрватског народа, изјашњавање о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.

 

Шеф Куба хрватског народа Љиља Зовко /ХДЗ/ предложила је претходно да Дом народа донесе одлуку о одгађању изјашњења за разматрање по хитном поступку, те да се задуже Централна изборна комисија БиХ, ИДДЕЕА БиХ, Савјет министара и Агенција за јавне набавке да дају мишљење о овом закон, што је и прихваћено.

Зовко је рекла да би све ово требало урадити до наредне сједнице, најкасније до 26. априла.

Шеф Клуба српског народа Средоје Новић /СНСД/ истакао је да је Агенција за заштиту личних података БиХ много раније саопштила да поменуте измјене нису у складу са европским стандардима заштите личних података грађана јер крше право на приватност, али да неко није желио да реагује на вријеме.

Он је нагласио да су недавно одржани састанци међународних ментора и лидера неких домаћих политичких партија о измјенама Изборног закона БиХ били обична фарса.

"Ко ће прихватити и сносити одговорност за спровођење овог закона? Која институција, која агенција?", пита Новић.

Он је рекао да Дом народа треба да сачека мишљење надлежних институција, односно да подржава закључке Клуба хрватског народа.

Шеф Клуба бошњачког народа Халид Гењац /СДА/ сматра да овај закон нуди добра рјешења, која ће омогућити да се коначно зауставе нерегуларности у раду бирачких одбора.

"Клуб Бошњака ће подржати разматрање овог закона по хитној процедури", поручио је Гењац.

Делегат Марио Караматић /ХСС/ подржао је ставове које је изнијела Зовко, истичући да Клуб Хрвата не жели да руши овај закон, него само да пролонгира његово усвајање док се не добију мишљења надлежних институција.

Делегат Небојша Радмановић /СНСД/, говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, навео је да Савјет министара "спава" све вријеме, па да због тога Дом народа мора да води рачуна о интересима народа у БиХ.

Радмановић је истакао приједлог Клуба српског народа да се о овом закону расправља у редовној процедури.

Он каже да су приче о изборним крађама "јалови покушаји малих странака да скрену пажњу јавности".

"Велике странке немају шта да украду од малих странака, зар не? СНСД, као велика странка, нема шта да украде од, на примјер, Народне странке Огњена Тадића", истакао је Радмановић.

Тадић је рекао да се, када је ријеч о крађи гласова, не ради о грађанима, него о странкама. Он је навео да грађанима треба омогућити да слободно изразе своју изборну вољу.

Делегат Мартин Рагуж /ХДЗ 1990/ сматра да су техничке измјене Изборног закона нужне и потребне, те да подржава ставове Клуба хрватског народа.

Драгутин Родић /ДНС/ рекао је да је ово компликовано питање које захтијева озбиљан приступ.

Приједлогом закона, који је Представнички дом усвојио на иницијативу групе посланика СДП-а, СББ-а и ДФ-а, предвиђа се и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација, чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора. /наставиће се/об/не/аљ