ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/04/2018

НОВИ ПРОГРАМ ЗА УЏБЕНИКЕ ИСТОРИЈЕ У КАНТОНИМА ВОДИ РАЗГРАДЊИ БиХ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Перишић оцијенио је да увођење у школски програм историје за основну школу у четири кантона ФБиХ да су "Срби агресори и да су починили геноцид и етничко чишћење над Бошњацима", представља још један конфликт у БиХ који води њеној разградњи.

 

"Бошњачка елита је у сталној офанзиви конфликата и сада долази овај, који је још опаснији зато што ће дјецу у школама учити да су њихове прве комшије Срби агресори и да су извршили геноцид, што је нетачно. Једноставно, они ће генерацијама бошњачке дјеце од првих година живота `усађивати` конфликт и сукоб", рекао је Перишић Срни.

Перишић је истакао да бошњачка политичка елита не може да схвати да све офанзиве које посљедњих година усмјеравају ка Републици Српској и ка Србима у БиХ и региону, у ствари, воде ка разградњи БиХ.

"Да ли то они раде свјесно или несвјесно, то није битно, али то иде ка разградњи БиХ", сматра Перишић.

Он каже да јавност неће реаговати, без обзира што су Савјет Европе и Унеско 2005. године донијели смјернице у којима се наводи да контроверзне историјске теме могу бити обрађиване, али уз обавезно навођење различитих интерпретација тих догађаја, као и да језик који се користи у уџбеницима мора бити ослобођен термина и дефиниција које наводе на мржњу и стварају слику непријатеља.

"Неће реаговати због притиска Вашингтона. И даље је бошњачка елита означена као неко ко испуњава њихове захтјеве, а Бошњаци се опет надају да ће Американци да рјешавају њихове максималистичке захтјеве према Републици Српској и према јединственој БиХ", навео је Перишић.

Он је упозорио да је "и ово накарадно учење историје", у ствари, усмјерено ка подршци за нестанак Републике Српске.

"Све је усмјерено ка истом циљу, а то је - свести Републику Српску на неку празну љуштуру. Они се и сада надају да ће и кроз овај потез имати подршку Вашингтона, а имаће је, ако не јавно, онда прећутно", нагласио је Перишић.

Он је указао на спрегу унутрашњег и спољног фактора, односно бошњачке елите и Вашингтона.

У Кантону Сарајево, Зеничко-добојском кантону, Тузланском и Унско-санском кантону, у школским програмима историје за осми разред основне школе налазиће се садржаји који ће ђацима "помоћи да разумију чињенице о опсади Сарајева, као и о геноциду у Сребреници", чиме су прекршене препоруке Савјета Европе и Унеска из 2005. године.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић најавио је да ће и ђацима у Српској бити омогућено да се упознају о истим садржајима, али из угла српске историографије.