ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/04/2018

ПОТПИРИВАЊЕ МРЖЊЕ У ШКОЛАМА АРГУМЕНТ ВИШЕ ЗА ПОДЈЕЛУ БиХ

 

БИЈЕЉИНА, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Члан парламентарне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић сматра да је потпиривање мржње у наставном процесу у Федерацији БиХ /ФБиХ/ аргумент више за размишљање да се БиХ на миран начин подијели.

 

"Застрашујућа је чињеница да неко толико година након завршетка рата, сматра да и даље треба причати о агресорима и потпиривати мржњу и нетрпељивост између Бошњака и Срба", рекла је Марковићева Срни, коментаришући одлуке да у четири кантона ФБиХ дјецу у основним школама уче да су "Срби агресори, те да су починили геноцид и етничко чишћење над Бошњацима".

Према њеним ријечима, став политичких представника, у којима су владајуће бошњачке политичке партије, говори да у БиХ још није наступило помирење и заједнички живот између три народа, која су скоро прије три деценије била у грађанском рату.

"Не би ни било толико забрињавајуће да је то само поступак појединаца, али је забрињавајућа чињеница да они који владају тим кантонима, прије свега СДА, нису предухитрили ситуацију и нису избалансирали да до тога не дође", навела је Марковићева.

Она је истакла да Срби, као конститутиван народ у БиХ, могу да дају исти или адекватан одговор на такав однос и понашање Бошњака у њиховим кантонима.

"Гледано из политичког угла, с обзиром на то да је помирење у БиХ скоро па немогуће, најпримјереније је и најпрактичније да се ми, као цивилизовани људи, подијелимо и живимо једни поред других, а то значи излазак Републике Српске из БиХ", нагласила је Марковићева.

Она је подсјетила да има много примјера да Бошњаци и даље потпирују мржњу према Србима у БиХ, те да је позната ствар да су поједине српске породице у Кантону Сарајево морале да испишу своју дјецу из школа зато што немају могућност да уче српски језик и српске националне предмете у школама које похађају.

"Све говори да је ситуација и даље бременита проблемима, што је још један аргумент више на плану да се размишља да се БиХ на миран начин подијели", истакла је Марковићева.

У Кантону Сарајево, Зеничко-добојском кантону, Тузланском и Унско-санском кантону, у школским програмима историје за осми разред основне школе налазиће се садржаји који ће ђацима "помоћи да разумију чињенице о опсади Сарајева, као и о геноциду у Сребреници", чиме су прекршене препоруке Савјета Европе и Унеска из 2005. године.

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић најавио је да ће и ђацима у Српској бити омогућено да се упознају о истим садржајима, али из угла српске историографије.