ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/04/2018

МОРА СЕ НАЋИ ОДГОВОР НА ИЗЕТБЕГОВИЋЕВЕ РАТОБОРНЕ ПРИЈЕТЊЕ

 

САРАЈЕВО, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Пријетње ратом које шаље предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић више нису случајне, већ свјесна намјера и свјесно провоцирање друге стране и на то се мора наћи озбиљан одговор, изјавио је Срни члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

 

"Република Српска мора врло озбиљно размотрити пријетње које јој Изетбеговић упућује и ту активност треба покренути на двије стране. Једна је да се, у складу са међународним договором, изврши строга контрола производње и располагања наоружањем", истакао је он.

Иванић је напоменуо да за то постоје механизми.

"Потрудићемо се да те механизме у неком смислу и ангажујемо и то је оно што ћу тражити од представника међународних институција. Имам намјеру врло брзо позвати кључне представнике земаља чланица ПИК-а на разговор овим поводом, јер ово више није случајно", најавио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

С друге стране, каже Иванић, ово потпуно оправдава све оно што је чињено у Републици Српској када је ријеч о набавкама опреме за МУП Републике Српске.

"Али, генерално мислим да овдје одговор мора бити још озбиљнији и снажнији, јер заиста није случајно, него свјесно и намјерно провоцирање што мора имати свој како политички, тако и сваки други одговор", истакао је он.

На питање шта је циљ тих свјесних провокација, Иванић је рекао да је мање озбиљан циљ додворавање сопственој јавности за претходне изборе.

"Друга, која је пуно озбиљнија, је чињеница да су то најратоборније изјаве које смо задњих дана и мјесеци имали прилику да чујемо и оне показују негдје дубоко да умјесто да се размишља о економији, о развоју, о смиривању, Изетбеговић призива нови рат", упозорио је Иванић.

Он је оцијенио да то није нимало добро и најавио да ће позвати Изетбеговића да престане са том врстом реторике и да се окрене оном што људима у БиХ треба, а то је мир, развој, бољи живот, стабилност, а не рат.

Изетбеговић је јуче поновно је запријетио ратом и рекао да су злочини које су починили припадници такозване Армије БиХ "спорадични инциденти".

"Направићемо ми и покретну хаубицу и већ је радимо, транспортер покретни, пушку смо направили и направићемо ону добру тактичку 12.7, вишецијевне бацаче свих могућих калибара и сву могућу муницију за то и дронове. Па ћемо бити као онај мали човјек који није крупан, али је љут и добро наоружан и нек свако добро размисли да ли ће га из чиста мира дирати", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић, који је предсједник СДА, нагласио је да "Бошњаци више никад не смију да буду слаби".