ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/04/2018

НАПАД НА РТС - ЗАБОРАВЉЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИН БЕЗ МЕЂУНАРОДНЕ ОСУДЕ

 

ОТАВА, 25. АПРИЛА /СРНА/ - У нападу НАТО-а на зграду РТС-а у Београду у априлу 1999. године у тадашњој Савезној Републици Југославији погинуло је 16 новинара, али, ипак, није услиједила снажна међународна осуда као након напада на лист "Шарли ебдо" у Паризу 2015. године, објавио је канадски Центар за истраживање глобализације.

 

У тексту под насловом "Заборављни ратни злочини: Напад на државну телевизију Србије 1999. године избрисан из досијеа" наводи се да се овај заборављени ратни злочин догодио 23. априла 1999. године у оквиру ваздушне кампање НАТО-а заједно са припадницима Ослободилачке војске Косова, паравојном јединицом повезаном са Ал каидом и организованим криминалом, а против СРЈ.

Аутор напомње да тада није било великих јавних кампања за 16 убијених новинара и радника, ни излива емоција за убијене, нити позива на солидарност и заједништво пред агресијом. Управо супротно, Запад је не само оправдао већ и похвалио овај напад на слободу изражавања.

Тадашњи премијер Велике Британије Тони Блер рекао је да је овај ракетни напад био апсолутно оправдан и да су убијени били дио "машинерије диктатуре и моћи Слободана Милошевића".

У вријеме пред инвазију на Ирак 2003. године Универзитет у Кардифу објавио је да је Би-Би-Си усвојио јачи проратни став од било које друге британске медијске мреже. Званични разлози за инвазију на Ирак засновани су искључиво лажима и дезинформацијама. У том смислу, наводи се у тексту, поставља се питање - да ли би се и Би-Би-Си могао описати као "пропагандна машинерија" и "легитимна мета" као и РТС?

Тадашњи портпарол Пентагона Кенет Бејкон оправдао је овај ратни злочин, рекавши да је "РТС једнако дио Милошевићеве машине за убијање као што је и његова војска".

Аутор, такође, подсјећа и на америчких инвазију на Ирак када је мрежа "Фокс њуз" у својим извјештајима стално говорила о "Операција ирачка слобода", да се у углу екрана стално вијорила америчка застава, а током саме инвазије видио се банер са натписом "Рат против тероризма".

"Да ли то значи да су `Фокс њуз` и други као они легитимна мета која је пунила простор мржњом и лажима? Судећи по стандардима западних елита, тако се чини", наводи се у тексту.

У тексту се даље подсјећа да је, када је извршен напад на просторије сатиричног магазина "Шарли ебдо", ситуација била сасвим другачија.

У јануару 2015. године, у нападу исламиста убијено је 12 новинарима, заједно са четири Јевреја у кошер супермаркету убрзо након тога.

Тадашњи британски премијер Дејвид Камерон осудио је те нападе, рекавши да је ријеч о тероризму и да је то пријетња против заједничких вриједности – слободе говора, владавине права и демократије.

Тада већ изасланик за Блиски исток Тони Блер рекао је да је то био "неприродни екстремизам". "Чини се да Блер није свјестан своје улоге у стварању `тог екстремизма`, учествујући као млађи партнер у инвазији на Ирак, што је био кључни фактор у успону `Исламске државе`", наводи се у тексту и подсјећа на кључну улогу Блера у убиству стотине хиљада Ирачана у деценији која је услиједила након инвазије.

Аутор на крају подсјећа на изјаву њујоршког адвоката Флојда Ејбрамса, који је за напад на "Шарли ебдо" рекао да је "најопаснији напад на новинарство у од када људи памте". "Чини се да је перцепција `од када људи памте` изненађујуће кратка", оцијењено је у тексту.