ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/04/2018

ЏАФЕРОВИЋ: ХДЗ НЕ ПРИХВАТА ПРИЈЕДЛОГ ДРУГИХ, А НЕ НУДИ СВОЈ

 

САРАЈЕВО, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Потпредсједник СДА Шефик Џаферовић изјавио је након данашњег састанка представника странака из Федерације БиХ о измјенама Изборног закона БиХ да ХДЗ БиХ не прихвата заједнички приједлог СДА, СББ-а, СДП-а и ДФ-а, али да није износио никакве своје приједлоге.

 

Он је рекао новинарима да није било помака и да су ставови политичких странака остали исти, али да је договорено да разговори буду настављени 3. маја како би се покушало наћи рјешење.

"Очекујем да БиХ ријеши ово питање, јер од тога зависи примјена изборних резултата", нагласио је Џаферовић.

Он је рекао да представници међународне заједнице на данашњем састанку нису нудили никаква рјешења, него су само били добри домаћини који помажу БиХ да ријеши ово питање.

Џаферовић је навео да је предлагао да у разговоре буду укључени и представници Венецијанске комисије и страни експерти да помогну БиХ, али да о томе није одлучивано на састанку.

"Лично мислим да не би било никакве штете, може бити само користи ако би Венецијанска комисија присуствовала овим разговорима, па и представници Стејт дипартмента да помогну БиХ да дође до одговарајућих рјешења", рекао је Џаферовић.

Потпредсједник СДП-а Зукан Хелез каже да је песимиста након ставова које је чуо на данашњем састанку, посебно ХДЗ-а БиХ.

Према његовим ријечима, предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић упорно иде на даљу подјелу БиХ, на заокруживање националних територија и потпуно игнорише грађански принцип.

"Изгледа да је Човићу и ХДЗ-у циљ да ово не буде ријешено", сматра Хелез.

Предсједник ДФ-а Жељко Комшић каже да је остало мало времена до расписивања избора.

"Формално-правно је заиста могуће донијети измјене Изборног закона све до одржавања избора, али је пракса у свим демократским земљама да се не ради ово што ми сада радимо, а то је да нема промјене изборног закона у изборној години", истакао је Комшић.

Према његовом мишљењу, неусвајање измјена Изборног закона БиХ није никаква сметња за расписивање избора и није законска сметња да се спроведу резултати избора.

"Најлошија ситуација је одустати од разговора без обзира како ситуација тренутно изгледа и на неки начин треба тражити рјешење ове ситуације", наглашава Комшић.

Представник СББ-а Анел Кљако рекао је да је данашњи разговор био отворен и искрен и да очекује да се на састанку 3. маја дође до неког рјешења.

Састанку нису присуствовали предсједници СББ-а и СДП-а, Фахрудин Радончић и Нермин Никшић, а раније га је напустио лидер СДА Бакир Изетбеговић који, као и Човић, није давао изјаве.

На данашњем састанку представника странака из Федерације БиХ са америчким амбасадором у БиХ Морин Кормак и шефом Делегације ЕУ Ларс-Гунаром Вигемарком о измјенама Изборног закона БиХ није постигнут никакав напредак.

Већина учесника састанка изразила је сумњу да ће договор о измјенама Изборног закона БиХ бити постигнут у предвиђеном року.