ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика25/04/2018

СРПСКА ВИДЉИВИЈА НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ НА БАЛКАНУ

 

БАЊАЛУКА, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је Српска видљивија на политичкој сцени на Балкану и у свијету, након посјете предсједника Савјета Федерације, горњег дома руског парламента, Валентине Матвијенко.

 

"Реаговања која су дошла из политичког дијела БиХ нису оправдана. То је дошло из реда бошњачких политичких странака. Зна се ко је долазио у Сарајево, а Република Српска није реаговала онако како су то они сада урадили, што говори о толеранцији која нам је овдје неопходна", рекао је Чубриловић вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да Русија има коректан однос према Српској и БиХ.

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је оцијенио да је Скупштина према многим мјерилима најефикаснија законодавна институција у БиХ.

"Ниједну сједницу нисмо отказали, нити има тачке дневног реда која није размотрена у складу са Пословником о раду Народне скупштине Републике Српске", истакао је Чубриловић.

Он сматра да је могло бити више усвојених закона и динамичније када је ријеч о тематским скупштинским сједницама.

"Имали смо и кризни период, гдје је покушана блокада рада Скупштине. Није дошло до блокаде, сједнице су одржане и размотрене све тачке дневног реда, што је значајно", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, непосредна потреба грађана да имају уређен систем изражена је у раду Народне скупштине Републике Српске.

Када је ријеч о односу владајуће већине и опозиције, Чубриловић је навео да као предсједник Скупштине мора наћи заједничку основу да би функционисала највиша законодавна институција.

"У овом сазиву Народна скупштина Републике Српске била је функционална. Вјерујем да сам нашао мјеру којом је било изражено јединство у Скупштини", навео је Чубриловић и додао да се у политици у Српској и БиХ морају тражити компромисна рјешења.

Чубриловић, који је и замјеник предсједника ДНС-а, вјерује да ће коалиција СНСД, ДНС, СП на изборима у октобру остварити најбољи резултат до сада.

"Имамо дугогодишњу сарадњу која не може бити поремећена због случаја или става. Не треба сумњати у чврстину у нашим односима", каже Чубриловић.