ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/05/2018

СВЕЧАНО ОТВОРЕН 19. "ЛУТ ФЕСТ"

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 13. МАЈА /СРНА/ - У Источном Сарајеву вечерас је свечано отворен Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" на којем ће учествовати умјетници из Бугарске, Ирана, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

 

Фестивал, на којем ће бити изведено 11 представа, отворили су редитељи из Бугарске Боњо Лунгов и Србије Живомир Јоковић и представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић.

Јоковић, коме је вечерас уручена награда "Златна анима Радослав Лазић" за допринос за развој луткарства и позоришне умјетности, изјавио је да је сваки фестивал радост за град и његове становнике, а посебено дјецу и умјетнике који се тим послом баве.

"Луткарско позориште је за мене значајно и треба знати да је ово велика врста уметности, коју је потребно неговати и чувати, јер публике увек има. Децу од малена треба да васпитавамо да иду у позориште", навео је Јоковић.

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић изјавила је да је церемонија свечаног отварања 19. "Лут феста" програмом водила посјетиоце кроз магично вече луткарства, које луткарским етидама, изложбеним експонатима, музиком и игром представљају својеврстан спектакл.

"Данас смо најавили фестивал у парку `Гаврило Принцип` уличном представом `Кабаре на жицама` позоришта из Пловдива из Бугарске и на тај начин смо донијели праву фестивалску атмосферу у наш град. Током шест фестивалских дана публику у Источном Сарајеву очекује 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму", изјавила је Штифанићева.

Директор и селектор фестивала Витомир Митрић истакао је да је мото фестивала "Поетика луткарског израза".

"Кроз поетику луткарског израза ћемо проћи кроз више сегмената. Од изложбе која је посвећена театру, радионица посвећених луткарству, на којима ће настати лутке које ће остати у власништву фестивала, мастер клас предавања до представа у пратећем програму", изјавио је Митрић.

У оквиру фестивала вечерас је отворена и изложба под називом "Текстил, као ликовни медиј" аутора Јасмине Дугић.

Дугићева наглашава да је луткарство занат који захтијева додатну вјештину, јер удахнути живот и емоцију лутки није само глума него и чаролија.

"Изложба представља илустрације и креације направљене фелтинг техником чиме је представљена срж ликовне умјетности као дио театра. Ово је најстарија техника израде текстила, стара преко 10.000 година и то је први материјал који је човјек направио својом руком", изјавила је Дугићева.

Након свечаног отварања 19. "Лут феста" у заједничком наступу глумица Софија Буланова из "Театра Тулевски" из Естоније са "Луткарском фигуром кловна" и хором "Пет вртића" из Источног Сарајева извели су фестивалску пјесму "У позоришту је празник".

Фестивалске представе у такмичарском програму кроз све елементе значајне за луткарство и луткарску умјетност оцјењиваће међународни жири којим предсједава редитељ из Бугарске професор Боњо Лунгов, и чланови , редитељ из Србије Живомир Јоковић и музички педагог из Републике Српске Младен Јанковић.

Ове године фестивалске представе оцјењиваће и жири новинара и критике којим предсједава новинар Новинске агенције Репулике Српске - Срна Огњен Беговић и чланови продуцент Весна Максимовић и глумица Софија Буланова.

Задатак чланова жирија јесте да се побрину да издвоје представе или умјетнике за награде "Магија луткарства Радослав Лазић" и "Поетика луткарског израза Војислав Војо Вујановић".

Туристичка организација Источног Сарајева представиће туристичке потенцијале града Источно Сарајево у оквиру фестивалског програма за госте и учеснике фестивала "Луткарске вртешке на Равној планини и Јахорини".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је "Н Трејд", а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан "Ал Парко", компанија "Златно зрно", вртић "Машин свијет", Едукатини центар "Малац генијалац", "Бум балон", "Адико банка", "Авон", хотели "Боб" и "Вељине", штампарија "Ермекс" и Маркетинг организација "Турунташ".

Генерални медијски покровитељи фестивала су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Елта ТВ, Фена, БНТВ, БХРТ и портали "Принцип њуз", "Сарајево-РС" и "Катера.инфо".

Организатори "Лут феста" пријатељима фестивала, генералним медијским покровитељима као и медијским партнерима уручили су захвалнице за дугогодишњу подршку у раду.