ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости14/05/2018

"ГЛИСИ 710" ЋЕ СТИЋИ, АЛИ ТО НЕЋЕ ВИДЈЕТИ НИ НАЈДАЉИ ПОТОМЦИ

 

МАДРИД, 15. МАЈА /СРНА/ - Лутајућа звијезда "Глиси 710" стићи ће до Сунчевог система неколико десетина хиљада година прије него што се вјеровало, тврде шпански научници, али то је све далека будућност коју неће доживјети ни најдаљи потомци данашњих људи.

 

Нова рачуница шпанских научника показује да ће позната звијезда луталица, која јури према Сунчевом систему, прићи Сунцу на мању удаљеност него што се то донедавно мислило.

Према новим прорачунима, патуљаста звијезда "Глиси 710" требала би до Сунчевог система да стигне за 1,29 милиона година, умјесто за 1,36 милиона, а требала би да прође кроз његов спољни дио, познат као Ортов облак.

"Глиси", која се креће свемиром без утицаја гравитације, има брзину од 51.500 километара на час кроз Млијечни пут.

Још од 1996. године зна се да путује према Сунчевом систему, међутим, научници су тек прије неколико година прикупили довољно података за прецизније израчунавање њене удаљености и брзине.

Стручњаци сматрају да "Глиси 710" не представља опасност чак ни за далеке потомке људи.

Наиме, та звијезда има масу која износи само 60 одсто масе Сунца, тако да ће својом гравитацијом моћи да утиче само на тијела у околини од 40 астрономских јединица /удаљеност од Сунца до Земље/.

Другим ријечима, могла би изазвати само поремећаје у Ортовом облаку, кроз који ће проћи на удаљености од 4.303 астрономске јединице од Сунца.

Ради поређења, то је 100 пута даље него што је удаљеност од Плутона до Сунца.