ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/05/2018

УЧЕСНИЦИ "ЛУТ ФЕСТА 2018" ГОСТИ СКИ-ЦЕНТРА РАВНА ПЛАНИНА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 14. МАЈА /СРНА/ - Туристичка организација Источног Сарајева представила је данас туристичке потенцијале овог града учесницима Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018", који су посјетили Ски-центар Равна планина, у оквиру пратећег програма "Луткарске вртешке на Равној планини и Јахорини".

 

Директори Ски-центра Вељко Голијанин и Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић пожељели су добродошлицу гостима и представили им ову јединствену туристичку дестинацију, а након тога организована је панорамска вожња гондолом, обилазак овог центра и заједнички ручак.

Пријатељ "Лут феста 2018" Ненад Нешић, директор "Путева Републике Српске", упутио је поруку учесницима Фестивала, у којој им је пожелио успјешне наступе, истичући да је ова манифестација од пресудног значаја за развој културе, али и породице, као најважније ћелије друштва.

Он је позвао све људе добре воље на подручју града Источно Сарајево да и они својим личним ангажманом подрже рад културних радника и развој културе у цјелини.

У такмичарском дијелу Фестивала данас је Државно луткарско позориште "Сливен" из Бугарске извело луткарску представу "О малој принцези", у режији Доре Рушкове.

То је прича о малој тврдоглавој принцези која не жели да се ошиша и окупа,
да опере зубе. Она не жели уопште да одржава личну хигијену, али на чудан начин успијева да преброди те грозне навике и да постане добра дјевојчица.

У овиру пратећег програма данас су одржане и двије радионице.

Радионица израде и анимације гранд гињол лутака "Наши великани" замишљена је тако да се, кроз креативни радионички процес, полазници упознају о начину израде лутака и основама луткарске анимације.

Анимација на улицама, трговима и у пригодним просторима, представиће наше великане, који су својим дјелима учествовали у одрастању неколико генерација уназад.

Друга радионица анимације "Платно као лутка" одржана је под вођством редитеља луткарских представа Јована Царана, који 40 година непрекидно истражује различите начине како да се направи и анимира лутка, као позоришни израз.

У једном од таквих истраживања са групом сарадника, луткара пронашао је начин да брзо и прецизно претвори комад платна у било који предмет или биће.

За сутра је на програму предвиђена представа "Кабаре на концу", који ће у режији Георгија Гаделева, извести глумци "СоулМеј Театра Компени" из Бугарске, а биће настављен и рад у луткарским радионицама, међу којима је "Ал паркова" радионица "Бајковита чаролија укуса", на којој ће дјеца, уз помоћ посластичара и глумаца, да израђују слаткише и колаче.

У Источном Сарајеву синоћ је свечано отворен Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" на којем учествују умјетници из Бугарске, Ирана, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

Фестивал, на којем ће бити изведено 11 представа, отворили су редитељи из Бугарске Боњо Лунгов и Србије Живомир Јоковић и представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић.

Током шест фестивалских дана публику у Источном Сарајеву очекује 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму.

Мото фестивала је "Поетика луткарског израза".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је "Н Трејд", а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан "Ал Парко", компанија "Златно зрно", вртић "Машин свијет", Едукатини центар "Малац генијалац", "Бум балон", Адико банка, "Авон", хотели "Боб" и "Вељине", штампарија "Ермекс" и Маркетинг организација "Турунташ".

Генерални медијски покровитељи фестивала су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Елта ТВ, Фена, БНТВ, БХРТ и портали "Принцип њуз", "Сарајево-РС" и "Катера.инфо".