ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/05/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ТРИДЕСЕТАК ЛИКОВНИХ РАДОВА

 

ПРИЈЕДОР, 14. МАЈА /СРНА/ - Изложба ликовних радова под називом "Из Приједора" која је вечерас отворена у Музеју Козаре одржава се у склопу обиљежавања 16. маја - Дана града Приједора.

 

Изложба представља избор од тридесетак радова из умјетничке збирке Музеја Козаре коју је од 17. априла до 3. маја могла да види београдска публика будући да је била изложена у Умјетничком павиљону "Цвијета Зузорић" у Београду.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је на вечерашњем отварању изјавио да изложба представља пресјек ликовног стваралаштва из Приједора, као и да изложени радови имају широк временски распон настајања.

"То је вријеме од почетка 20. вијека па до данас, а ова изложба коју је београдска публика имала прилике да види у ствари је наставак сарадње Удружења ликовних умјетника Србије, Умјетничког павиљона Цвијете Зузорић и Музеја Козаре", изјавио је Радоњић.

Он је додао да је сарадња започела у новембру прошле године када су у изложбеном простору овог Павиљона били изложени радови настали у прошлогодишњем 12. сазиву Ликовне колоније "Сретен Стојановић".

"Изложба је значајна и због тога што још једном подсјећа да је Приједор одиграо историјску улогу када је ријеч о првим школованим сликарима у БиХ који су поријеклом из овог града", казао је Радоњић.

Аутор изложбе је кустос умјетничке збирке Алекса Милић који је потврдио да су на изложби заступљени радови аутора Пере Поповића, Тодора Швракића, Драгутина Митриновића, Сретена Стојановића, Милана Совиља, Бранка Миљуша, Љубомира Стахова, Радована Крагуља, Предрага Марјановића и Зорана Бановића.

"Ријеч је свакако о ауторима који су оставили неки значајан траг у историји умјетности како 20. тако и 21. вијека", рекао је Милић.

Музеј Козаре за Дан града приређује и још једну изложбу која ће бити отворена у уторак, 16. маја у Спомен-кући породице Стојановић, а ријеч је о изложби "Графике" аутора Бошка Карановића.