ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/05/2018

ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ "АКОРДЕОН АРТ ПЛУС"

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. МАЈА /СРНА/ - У Источном Сарајеву данас почиње Девети међународни музички фестивал "Акордеон арт плус", на којем ће учествовати око 350 такмичара.

 

Фестивал "Акордеон арт плус" организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике "Нови звук".

У оквиру Фестивала биће одржан Девети интернационални фестивал хармонике и Прво међународно такмичење пијаниста.

Предвиђено је такмичење солиста на хармоници, те камерних ансамбала и оркестара хармоника, а од ове године и такмичење пијаниста у дисциплинама клавир, клавирски дуо и клавирски практикум.

Пристигло је више од 240 такмичарских пријава, а, будући да су укључени и камерни ансамбли и оркестри који имају више чланова, организатори очекују да ће бити преко 350 учесника.

У програму Фестивала, осим такмичења, предвиђени су и концерти и предавања еминентних извођача и педагога, а у концертном дијелу програма биће одржана два концерта на хармоници и два на клавиру.

Први концерт на хармоници сутра ће одржати дуо "Париз-Москва" из Француске, а дјела програма за клавир концерт одржаће еминентни пијаниста Александар Сердар из Србије.

Трећег дана програма, 17. маја, концерт ће одржати пијаниста из Хрватске Ђорђе Станети, а у вечерњим часовима публици ће се представити један од најзначајнијих акордеониста Јосиф Пуриц из Русије.

На посљедњи дан Фестивала у петак, 18 маја, професор са Конзерваторијума у Лозани Стефан Шапуи одржаће предавање, а у 18.00 часова предвиђена је свечаност затварања, на којој ће бити додијељени пехари и новчане награде, а сваки од лаурета ће се представити публици.

Фестивал ће трајати до петка, 18. маја.