ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/05/2018

КУЛТУРНО СТВАРАЛАШТВО СРПСКЕ ДОБРО ПРИХВАЋЕНО У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

 

БАЊАЛУКА, 15. МАЈА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић оцијенио је да је представљање институција културе Српске оставило позитиван утисак у Санкт Петербургу и најавио долазак културних прегалаца тог града у Српску.

 

"Сматрам да је веома добро што смо имали прилику да представимо наше културно стваралаштво руској публици. Република Српска мора наставити са отварањем према свијету и представљањем свог културног стваралаштва. Треба да покажемо нашу традицију, али и савремена достигнућа у култури", рекао је Малешевић Срни.

Он је истакао да ће сарадња са Санкт Петербургом у области културе бити настављена и додао да се очекује њихов наступ у Републици Српској.

Малешевић је Срни изјавио да је публика која је присуствовала културним догађајима у оквиру управо завршене манифестације "Дани Републике Српске у Санкт Петербургу", поздравила громогласним аплаузима наступе наших умјетника.

"Глумци Народног позоришта Републике Српске који су извели двије представе, били су веома добро прихваћени. Послије представе `Синови умиру први` у Државном драмском позоришту `Пријут комедијанта`, публика је непрекидно аплаудирала тако да су се они четири пута враћали на сцену, што говори да је публика разумјела представу. Слично је прихваћена и представа `Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима`. Иако је у том позоришту изведена исто вече и премијера руске представе, наша је била одлично посјећена и глумци су аплаузом три пута враћани на позорницу", навео је Малешевић.

Он је напоменуо да је и отварању изложби присуствовао велики број посјетилаца.

"Изложбу Музеја Републике Српске `Јасеновац - концентрациони логор`, која је отворена у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде Лењинграда и изложбу Народне и универзитетске библиотеке `Петар Кочић - С планине и испод планине`, која је отворена у Централној градској библиотеци `В.В.Мајаковски`, поклонили смо овим институцијама и санктпетербуршкој публици. Одлично је прихваћена и изложба Myyeja `Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе` у Музеју Хлеба у Санкт Петербургу. Изванредно је прихваћен и наш савремени писац Берислав Благојевић", рекао је Малешевић.

Он је нагласио да је Кинотека Републике Српске представила вишеструко награђиване документарце аутора из Српске, који су наишли на позитиван одјек.

Малешевић је навео да су позвана три матуранта из Републике Српске на велико вече матураната 26. јуна на Невском проспекту, гдје присуствује више од милион људи.