ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/05/2018

РЕЖИСЕРУ ДРАГАНУ ЕЛЧИЋУ ПРИЗНАЊЕ "ЗЛАТНА ЗНАЧКА"

 

БЕОГРАД, 15. МАЈА /СРНА/ - Декану Академије уметности у Београду Драгану Елчићу уручено је признање "Златна значка" Културно-просветне заједнице Србије за ову годину за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности, као и за несебичан, предан и дуготрајан рад.

 

Редовни професор Академије уметности у Београду Драган Елчић, који је рођен у Сарајеву, режирао је више од 300 документарних и краткометражних филмова, 78 различитих документарних емисија, дугометражни играни филм, двије TВ драме, четири TВ филма и седам играних TВ серијала са укупно 106 епизода различите дужине.

Режирао је документарни филм "Радован - повик иза зидова тамнице", затим "Мучни терет подметнуте кривице", који се бави случајем генерала Новака Ђукића, документарни филм "Милица", причу о свакодневици осмогодишње Милице Ђорђевић, јединог српског дјетета у Призрену, филм "Крстић", као и филм о егзодусу сарајевских Срба.

Елчић је режирао и више од 1.000 музичко-забавних и спортских преноса и других догађаја.

Иза њега је око 1.400 потписаних режија за 34 различите продукције из Југославије, касније Србије и Црне Горе, Србије и свијета.

За цјелокупан досадашњи рад освојио је 67 награда, од тога 49 међународних.

Члан је Академије филмске умјетности и наука /АФУНА/, Удружења филмских умјетника Србије /УФУС/ и Форума филмских радника Русије.

"Златну значку" додјељују Културно-просветна заједница Србије и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Ово реномирано признање додјељује се од 1976. године, саопштено је из београдске Академије уметности.