ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/05/2018

МИСИЈА УНМИК-а ОД ПРИОРИТЕТНОГ ЗНАЧАЈА

 

БЕОГРАД, 16. МАЈА /СРНА/ - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Њујорку на састанку са подсекретаром УН за мировне операције Жан-Пјерoм Лакроом да је Мисија УН на Косову и Метохији од приоритетног значаја за Београд.

 

Дачић је нагласио и да се Србија залаже за њено даље присуство и ангажман у несмањеном обиму и непромијењеном мандату.

Он је разговарао са Лакроом о улози УНМИК-а, као и о доприносу Србије мировним операцијама УН и начинима за даље унапређење сарадње у тој области.

Дачић је подсјетио да Србија, по броју припадника војске и полиције који су ангажовани у различитим мировним мисијама, даје УН највећи допринос у региону западног Балкана.

Саговорници су размотрили и могућност за додатни допринос Србије мировним операцијама у складу са специфичним потребама на терену, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је рекао и да је посљедња сједница Савјета безбједности УН посвећена Косову и Метохији послије дужег времена била обиљежена критичким односом генералног секретара УН према поступцима приштинских власти.

Шеф српске дипломатије је навео и да су сви учесници на сједници Савјета безбједности помињали обавезу Приштине да ради на формирању заједнице српских општина /ЗСО/.

"Ако се одузме класична политизација ове теме земаља које су признале Косово, као и позиви да друге земље то учине, мислим да је ова седница била корисна са тог аспекта да се све земље чланице Савета безбедности упознају о ситуацији на Косову и Метохији", истакао је Дачић.

Он је указао да је неопходно да се задржи расправа у Савјету безбједности УН на свака три мјесеца о Косову и Метохији зато што је стање на терену, без обзира што није тако драматично као 1999. године, далеко од идеалног.

Према његовим ријечима, довољан је један мали инцидент да дође до велике политичке и безбједносне нестабилности не само на Косову и Метохији, него и у цијелом региону.