ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана16/05/2018

TЕГЕЛTИЈА: ОБВЕЗНИЦЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ TРЖИШTУ ЈЕР ЈЕ ДОМАЋЕ ОГРАНИЧЕНО

 

БАЊАЛУКА, 16. МАЈА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зоран Tегелтија рекао је да Српска планира да прода обвезнице на међународном финансијском тржишту, јер су ограничени капацитети домаћег тржишта, а постоји и ограничење изложености банака према јавном сектору Српске.

 

Тегелтија је навео да је БиХ једина земља региона која још није изашла на међународно финансијско тржиште.

Он је рекао да је један од разлога за то и међусобни односи у БиХ, с обзиром на то да постоје три нивоа власти који одобравају одлуке о задужењу.

Обраћајући се посланицима у Народној скупштини Српске, Tегелтија је истакао да је у БиХ потребно међународно финансирање, будући да је она све такве потребе завршавала путем аранжмана са ММФ-ом и пројеката Свјетске банке.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да одлука о дугорочном задужењу има недостатке, јер није у складу са Законом о буџетском систему, као што у складу с тим законом није ни предложени ребаланс буџета.

"У складу с тим законом није био ни буџет који сте усвојили скупштинском већином", упозорио је Чавић током расправе на посебној сједници Народне скупштине о Приједлогу одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину.

Приједлогом одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2018. годину врши се измјена максималног износа дугорочног задуживања Српске за ову годину са 477.000.000 КМ на износ до 540.126.000 КМ. /наставиће се/бој/бон/љљ