ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/05/2018

ГРАЂАНИМА СЕ НЕ СМАЊУЈУ ДАВАЊА ЗБОГ СЕРВИСИРАЊА ДУГА

 

БАЊАЛУКА, 16. МАЈА /СРНА/ - Министар финансија Републике Српске Зоран Tегелтија рекао је данас у Бањалуци да су нетачне тврдње посланика ПДП-а Бранислава Бореновића да се од 2012. године смањују средства за грађане из буџета због повећања сервисирања дуга.

 

"Позивам га да наведе само једну групацију у нашем друштву којој су смањена средства из буџета Српске од 2012. године наовамо. Да ли су то борци, пензионери...", рекао је Tегелтија новинарима у холу Народне скупштине.

Он је истакао да су у периоду од 2012. године повећане пензије за више од 17 одсто, те да се за социјалне категорије издваја годишње 22 милиона КМ, колико издвајају и локалне заједнице.

"Увели смо и мјесечни борачки додатак који је обухватио огроман број људи", рекао је Tегелтија додајући да се сваке године повећавају основице за обрачун борачког додатка и инвалиднине.

Он је истакао да ће цивилни инвалиди од ове године имати појединачну мјесечну накнаду.

Tегелтија је поновио да у Приједлогу одлуке о измјени Одлуке о дугорочном задуживању Српске за ову годину нема додатног задуживања Српске за 2018. годину у односу на одлуку приликом усвајања буџета Српске.

"Овом одлуком само мијењамо структуру нашег задуживања. Ова одлука није незаконита и не производи никакво негативно дејство за Српску", рекао је Tегелтија.

Он је додао да је одлука Владе да у 2018. години обезбиједи средства на међународном финансијском тржишту кроз емисију еврообвезница.

"Неколико година радимо на томе да наше обвезнице изнесемо на међународно финансијско тржиште. Мислимо да смо припреме привели крају и да ћемо то у овој години успјешно урадити. Сматраћемо огромним успјехом Владе ако то успијемо урадити у овој години", рекао је Tегелтија.

Он је навео да ће поменути успјех бити вјетар у леђа свакој будућој Влади Српске, као и за парламент Српске.

"Послије нашег легитимисања на међународном финансијском тржишту, свим другим владама и парламентима биће лакше да изађу на то тржиште", навео је Tегелтија.

Приједлогом одлуке о дугорочном задуживању Српске за ову годину врши се измјена максималног износа дугорочног задуживања Српске са 477.000.000 КМ на износ до 540.126.000 КМ.