ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/05/2018

ВУЧИЋ: НИКО НЕ ПРИЈЕТИ БЕОГРАДУ ЗБОГ КОСОВА

 

БЕОГРА, 16. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да нико не пријети Србији ни њему због приједлога САД и најјачих западних земаља за рјешење питања Косова и Метохије, али да постоји свакодневно нека врста притиска на Београд да призна Косово.

 

"Већ пет година постоји свакодевно нека врста притиска, те земље желе да виде Косово као независно, а ми не желимо. Потпуно је нормално да они чекају да Србија промени своју одлуку, пошто они своју очигледно неће. Али, то нас не обавезује", рекао је Вучић новинарима у Софији, поводом медијских спекулација да "Запад пријети и уцјењује њега и Србију".

Вучић је рекао да није добио у том смислу план као план, али јесте неке назнаке, начела, принципе, у којима има неких пристојних ствари, али и рјешења са којима апсолутно није сагласан.

"Да сам било чиме задовољан, да за било шта мислим да би могло да се размишља да добије било какву подршку у јавности, ја бих са тим изашао пред грађане Србије", рекао је Вучић.

На питање да ли мора да одговори на овај приједлог САД и најјачих западних земаља, Вучић је рекао да сви знају шта он мисли о тим принципима, начелима и назнакама.

"Ми тражимо компромисно решење, да неко уважи не само интересе Срба на Косову, него и легитимне и легалне Србије, то је кључна реченица. То је оно што многи прескачу и неће да разумеју", рекао је Вучић.

Коментаришући писање медија да је "амерички представник за Балкан Вес Мичел пријетио да ће западне земље наћи неког другог, ако Вучић неће да призна Косово" и да "неће бити ни Вучића, нити Србије", Вучић је навео да му то Мичел никада није рекао.

Он је навео да је са Мичелом увијек лијепо разговарао и да је то човјек који је врло лијепо саслушао ставове Србије, без обзира на суштинско неслагање о питању Косова и Метохије, јер су они признали косовску независност, а Београд није.

Вучић је рекао да Србији није лака позиција и да мора да разумије са чиме се суочава.

"Не треба нам претеривање, али ни да говоримо да нам је позиција веома лагодна, пошто није ни најмање. Проналазимо рационална решења, гледамо да разговарамо са свима", рекао је Вучић.

Он је додао да није ништа ново да би неки жељели да виде неку другу власт у Београду.

"То не раде на бруталан начин, нико ми не прети. Да ли би волели да имају неког ко ће да сазове седнице владе и обавештава о дневном реду, у то нема никакве сумње. Многи из иностанства су владали Србијом. Мене баш брига шта мисле сви странци", рекао је Вучић.

Вучић данас у Софији учествуje на Самиту шефова држава и Влада из редова Европске народне партије, а сутра на Самиту ЕУ-Западни Балкан.

Он је рекао да ће у Софији вечерас разговарати са високи предствником ЕУ Федериком Могеирни о Косову, а сутра са британским премијером Терезом Меј о регионалним еворпским и билатерланим темама, као и са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и другим европским званичницима.