ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/05/2018

НАЈВИША ТАЧКА РАЗВОЈА У ИСТОРИЈИ ПОЛИТИЧКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И КИНЕ

 

БЕОГРАД, 16. МАЈА /СРНА/ - Политички односи Кине и Србије достигли су највишу тачку развоја у својој историји захваљујући високом нивоу сарадње у свим областима, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић у разговору са делегацијом Сталног комитета Свекинеског народног конгреса.

 

Брнабићева је односе двије државе окарактерисала као свеобухватно стратешко партнерство, а Кину као пријатељску земљу и најважнијег економског партнера на азијском континенту, саопштено је из Владе Србије.

Она је навела да Србија посебан значај придаје сарадњи кроз механизам "16 плус један" и сматра га интегралним дијелом иницијативе предсједника Си Ђинпинга "Појас и пут", у којој је Србија веома активан учесник.

Брнабићева је закључила да је механизам Кина - земље Централне и Источне Европе отворио нову перспективу за билатералну сарадњу држава и истакла да је Србији посебно значајан трилатерални пројекат модернизације жељезнице изградњом пруге Београд-Будимпешта, који је први прекогранични пројекат у оквиру овог механизма сарадње.

Она је изразила очекивање да ће до краја године почети радови на изградњи дијела Коридора 11 Прељина-Пожега.

Потпредсједник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђао Ђиенминг изразио је увјерење да ће сљедећи Самит премијера земаља чланица механизма сарадње Кина-земље Централне и Источне Европе, који ће бити одржан у Софији 6. и 7. јула, донијети нове идеје и приједлоге за што успјешнији наставак активности у оквиру механизма, који је од изузетног значаја за развој тих земаља.

Саговорници су оцијенили да је за Србију важно то што је Београд добио могућност да буде Центар за саобраћај и инфраструктуру Кина-земље Централне и Источне Европе, подсјећајући да ће наредни састанак министара саобраћаја Кина-земље Централне и Источне Европе бити одржан у Београду у октобру.

Они су се сагласили да је Србија лидер у региону Централне и Источне Европе по броју реализованих и уговорених пројеката са Кином, на билатералној основи, као и кроз механизам сарадње Кина - земље Централне и Источне Европе.