ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/05/2018

"КАЛДЕРА КОМПАНИ" ДОБРОДОШЛА НА ТЕНДЕР ЗА ПРОТИВГРАДНУ ОДБРАНУ

 

НОВИ САД, 16. МАЈА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић поручио је да је компанија "Калдера компани" из Лакташа добородоша на тендер у вези са постављањем аутоматизованог система противградне одбране у Србији.

 

"Имаћемо ове године тендер за набавку аутоматизоване противградне одбране, а `Калдера компани`, као и сви остали понуђачи, су добродошли", рекао је Недомовић на конференцији за новинаре у аули конгресног "Мастер центра" на Новосадском сајму, поводом одржавања 85. Међународног пољопривредног сајма.

Он је додао да се тренутно завршава цијела пројектна документација у вези са постављањем аутоматизоване противградне одбране.

"Први простор у Србији на којем ће бити постављена аутоматизована противградна одбрана биће Колубарски управни округ са центром у Ваљеву. На том простору Србија трпи велику штету од града, из простог разлога јер ту немамо интегрисани систем управљања противградном заштитом", навео је Недимовић.

Он је подсјетио да Србија дуго ради на реформи система противградне одбране како би се избјегла велика штета коју узрокују градоносне елементарне непогоде.

"У последње време покренут је пројекат аутоматизације противградне заштите с циљем да се елиминишу последице градоносних непогода. Он подразумева увођење најсавременије технологије, када је у питању противградна заштита. Та технологија могућност грешке код гађања градоносних облака своди на минимум", рекао је Недимовић.

На конференцији за новинаре говорили су и премијер Србије Ана Брнабић, предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, као и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Приликом недавног привредног сајма у Мостару, предсједник Србије Александар Вучић показао је велико интересовање за аутоматизовани систем противградне одбране који производи "Калдера компани" из Лакташа, рекавши да треба разговарати о његовом постављању у Србији.

У Новом Саду у току је 85. Међународни пољопривредни сајам, једна од највећих смотри аграра и агробизниса у Централној и Југоисточној Европи.

Осим из Србије, своје производе на Пољопривредном сајму излаже 1.500 излагача као и 60 земаља Европе и свијета.

Републику Српску на Пољопривредном сајму на штанду њене Привредне коморе представља осам фирми.

Сајам траје до понедјељка, 21. маја, а одржава се на свом расположивом отвореном и затвореном простору Новосадског сајма.