ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

МАЛЕШЕВИЋ ДАНАС ОТВАРА КОНФЕРЕНЦИЈУ О СТАНДАРДИМА ЗАНИМАЊА

 

БАЊАЛУКА, 17. МАЈА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отвориће данас у Бањалуци дводневну конференцију "Стандарди занимања и стандарди квалификација као веза тржишта рада и образовних програма", која је дио плана развоја образовних програма у средњем стручном образовању.

 

Из Министарства просвјете подсјећају да је стандард занимања попис свих послова које појединац обавља у одређеном занимању и попис компетенција потребних за њихово успјешно обављање.

"Средњорочним планом рада Министарства за период 2018-2020. година, планирана је израда стандарда занимања и квалификација, у складу са којима ће бити развијени образовни програми у средњем стручном образовању. Кроз њих ће се омогућити стицање квалификације одговарајућег нивоа образовања с циљем запошљавања или наставка даљег образовања", појашњавају из Министарства.

Из Министарства подсјећају да су планиране активности у складу са Стратегијом развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021. година, као и новим Законом о средњем образовању и васпитању, којим је, између осталог, прописана обавеза доношења уредбе о стандардима занимања те уредбе о страндардима квалификација.

Конференцију организује Министарство просвјете и културе Српске у сарадњи са Mинистaрствoм рада и борачко-инвалидске заштите и Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа у оквиру програма "Прилика Плус", који подржава Влада Швајцарске.

Учесници конференције су, осим представника два министарства, представници Републичког педагошког завода, Завода за образовање одраслих, Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца, Занатско-предузетничке коморе, те средњих стручних и техничких школа.

Конференција је заказана за 10.30 часова у Административном центру Владе Републике Српске, а изјаве за новинаре предвиђене су за 10.15 часова.