ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА УБИСТВО ВОЈНИКА ЈНА У САРАЈЕВУ

 

САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.

 

Осим Викића, у предмету "Велики парк" оптужени су тадашњи помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена ради уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталима и даље трага.

На рочишту одржаном у четвртак, 10. маја, заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је међу људима који су довели заробљене војнике у Дом полиције препознао Неџада Херенду и још једно лице којем тада није знао име, а за које је касније сазнао да је Мишо Жмиро /Давор Матић/.

Према његовом свједочењу, заробљени војници су убрзо одведени у подрум, а он је са платформе степеништа видио да су они сједили или лежали на поду, те да је са њима био и Жмиро.

"Чини ми се да је то гледао и специјалац Зоран Чегар. Мислим да сам тада чуо глас Викићевог секретара Шефика Делалића Гаре како је пренио Викићево наређење да се заробљеници воде у ЦЈБ. Повели су их Херенда и Жмиро, а ја сам се вратио у своју просторију", испричао је свједок.

Он је рекао да је убрзо из непосредне близине чуо пуцње и да је помислио да су нападнути јер су у току дана имали два упозорења о могућем нападу на Дом полиције.

Он је додао да је узео пушку и сишао у хол, а да су неки специјалци у холу говорили "побише их у Великом парку".

"Био сам шокиран, нисам знао шта да радим и отишао сам код команданта /Викића/ да га обавијестим шта се десило. Када сам ушао у његову канцеларију, по изразу његовог лица видио сам да је већ сазнао. Од муке је био црн у лицу, изгледао је лоше и потпуно шокиран. Био је дубоко потресен и ништа није говорио. Са њим је био и Асим Даутбашић из СДБ-а, који је ћутао", навео је свједок.

Он је посвједочио да је након тога од других специјалаца чуо да је Викић о овом догађају обавијестио надлежне.

Током истраге о овом догађају 2012. године, свједок је у Тужилаштву рекао да му је Херенда на његово питање зашто су убили људе одговорио да су "они то заслужили".

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.