ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура16/05/2018

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "БОШКО КАРАНОВИЋ-ГРАФИКЕ"

 

ПРИЈЕДОР, 16. МАЈА /СРНА/ - У Спомен-кући Стојановића у Приједору вечерас је отворена ликовна изложба "Бошко Карановић - графике", којом се приједорској публици представља један од родоначелника модерне графике на овим просторима, поријеклом из Босанске Крупе.

 

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић истакао је да су на овој изложби представљени радови из свих фаза Карановићевог графичког опуса, тако да се она може посматрати и као једна мала ретроспектива његовог графичког дјеловања које обухвата период од касних четрдесетих до средине седамдесетих година прошлог вијека.

"Захвалност за ову изложбу дугујемо Центру за културу, образовање и информисање у Босанској Крупи за уступање дијела збирке од 110 графика Бошка Карановића која је 2011. године проглашена националним спомеником БиХ, а дио радова за ову изложбу позајмљен је из Културно-образовног центра Нови Град", истакао је Радоњић.

Аутор изложбе Алекса Милић, који је кустос умјетничке збирке Музеја Козаре, истакао је да је изложено 55 Карановићевих графика.

"Карановић је са још неколицином колега основао 1949. године чувени `графички колектив`, доприносећи тако успостављању високог стандарда у области графике на овим просторима што подразумијева високо поштовање традиције и класичних средстава графичког медија, тачније све оно што ће се касније везивати уз појам београдске графичке школе", истакао је Милић отварајући изложбу.

Бошко Карановић је рођен у Босанској Крупи 1924. године, а сликарство је дипломирао 1948. у класи Марка Челебоновића на Академији ликовних умјетности у Београду, гдје је годину дана касније и специјализовао графику и потом пуне четири деценије није одвајао просвјетни рад од умјетничког дјеловања.

Умро је 2009. године у Београду.

Ова изложба, којом је завршено обиљежавање Дана града Приједора, биће отворена до 14. јуна у Спомен-кући Стојановића.