ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

ЗАХТЈЕВ ЗА ОЦЈЕНУ УСТАВНОСТИ ЗАКОНА НА ДНЕВНОМ РЕДУ КРАЈЕМ МАЈА?

 

САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Захтјев за оцјену уставности чланова од 67 до 72 Закона о земљишним књигама Федерације БиХ /ФБиХ/, који је Уставном суду БиХ упутио Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, могао би се наћи на дневном реду пленарне сједнице овог суда заказане за 31. мај.

 

У Уставном суду БиХ Срни је речено да још није предложен дневни ред сједнице, којег предсједник суда предлаже најкасније седам дана прије сједнице.

"Могуће је да ће захтјев о коме је ријеч бити уврштен на сједницу, али то се може сазнати тек у моменту када се приједлог дневног реда објави на службеној страници Уставног суда БиХ", наводи се у одговору Уставном суду на питање Срне када се може очекивати да Уставни суд БиХ, имајући у виду важност ове апелације, узме предмет у разматрање.

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске 7. фебруара ове године упутио је Уставном суду БиХ Захтјев за оцјену уставности чланова од 67 до 72 Закона о земљишним књигама ФБиХ, тражећи од суда да донесе привремену мјеру и наложи забрану даље примјене овог дискриминаторског закона, како би Срби који имају своју имовину у ФБиХ имали исти третман као и Бошњаци у Републици Српској.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Марко Видаковић изјавио је раније Срни да већ дуже времена међу српским становништвом које има имовину у ФБиХ присутан страх да ће доћи до различитих злоупотреба приликом успостављања нових земљишних књига у том ентитету.

"Свједоци смо да се у ФБиХ свакодневно врши дискриминација, јер Србе у том ентитету нико писмено не позива да укњиже своју имовину, него се позиви објављују у службеним и дневним новинама којима они немају приступ и на тај начин остају неиформисани што се злоупотребљава", истакао је Видаковић.