ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости17/05/2018

ПРЕСАЂИВАЊЕ ГЛАВЕ /НИ/ЈЕ МОГУЋЕ

 

ВАШИНГТОН, 17. МАЈА /СРНА/ - Италијански научник Серђо Канаверо и његов кинески колега Рен Сјаопинг развијају технику за пресађивање људске главе и тврде да су то већ успјешно испробали на псу, али дио научне јавности сматра да су њихови поступци опасни и неетични.

 

Канаверо и Рен намјеравају да изазову електрични удар у тијело преко вијака уграђених у врат пацијента. Они тврде да ће та техника помоћи пацијентима са повредама кичмене мождине и парализом.

Ова два хирурга извела су пробне захвате на људским лешевима - током осамнаесточасовне процедуре показали су да је могуће успјешно спојити кичму, нерве и крвне судове одрезане главе.

Али, многи чланови научне заједнице тврде да експеримент нема практично никаквог научног или медицинског значаја и указују на "неетичност пројекта".

Са Универзитета Оксфорд приговарају да је покушај пресађивања људске главе "криминалан".

Међутим, кинески научник Рен истиче да је важно спасавати људе са "активним мозговима чија су тијела умрла". Tо укључује лица која пате од неуромускулаторних дегенеративних болести, вишеструког пропадања органа и финалног стадијума карцинома.

Рен је хирург који се образовао у САД, а ради на Медицинском универзитету у Харбину.

Његов колега Канаверо је директор Напредне групе за неуромодулацију из Tорина. Он тврди да су, након пробних захвата на лешевима, хируршки захвати на живим људима - "неминовни".

Tоком операције, глава одстрањена са тијела одржава се на екстремно ниској температури док двије пумпе обезбјеђују несметани долазак крви и кисеоника.

Кинеско-италијански двојац је тврдио прошле године да је њихов тим успјешно спровео експеримент трансплантације главе на псу.

Рен тврди да је кичмена мождина пса била потпуно пресјечена током експеримента, те да су је успјешно спојили са оном из друге псеће главе помоћу полиетилен гликола.

Пас је, наводно, био у стању да хода већ двије седмице након операције, а трчао је након два мјесеца.

Годину дана касније, експеримент је и даље дјеловао "веома добро", иако је Рен признао да су при ходу и кретњама пса уочени трзаји.

Многи научници, међутим, нису сагласни са таквим поступцима.

Марк Харди, стручњак за имуносупресију и водећи хирург за трансплантације на Универзитету Колумбија, истиче да се Ренова техника не може примијенити на људима.

Он упозорава да је полиетилен гликол отрован за људе, те да "постоје и други начини" потенцијалног спајања кичмене мождине.

Харди сматра да ће пресађивање главе, можда, бити могуће за десет до 12 година, наводе научни портали.