ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

ЗБОГ УСТАШКОГ ПОЗДРАВА ДО ДЕСЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА

 

БЛАЈБУРГ, 17. МАЈА /СРНА/ - Члан дугопољског ХДЗ-а Анђелко Босанчић ухапшен је током комеморације у Блајбургу због усташког поздрава и пријети му казна до десет година затвора по аустријским законима.

 

Босанчић је ухапшен зато што је, пјевајући гласно, користио поздрав усташа и нациста.

Он је сада у притвору, недалеко од Клагенфурта, јављају хрватски портали.

Иако је аустријска полиција јасно упозорила да се никакви инциденти у вези са фашистичким и усташким симболима неће толерисати, неколико учесника комеморације није се на то освртало, па су притворени.

Предсједник Хрватске странке права и госпићки градоначелник Карло Старчевић назвао је Босанчићев акт "показивањем римског поздрава".

Он тврди да Босанчић "није учинио ништа лоше" и потврђује да су након привођења и испитивања учеснику комеморације на Блајбургу одузета лична карта и друге исправе.

Аустријски медији преносе да се петоро хрватских држављана и један словеначки налазе у притвору у Клагенфурту због основане сумње да су на недавном скупу у Блајбургу прекршили аустријски закон о забрани истицања фашистичких и нацистичких симбола.

"Пет особа је приведено због поздрављања такозваним Хитлеровим поздравом, а један због ношења симбола СС јединица", објаснио је портпарол суда у Клагенфурту.

Осумњиченима пријети и до десет година затвора, а суд ће у року од 14 дана одлучити о задржавању у затвору.