ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

ВИШЕЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ ЗАКОНСКИ УВРСTИTИ У ПРАВИЛНИКЕ О ЗАПОШЉАВАЊУ

 

ДОБОЈ, 17. МАЈА /СРНА/ - Многочлане породице у Републици Српској морају бити уврштене у правилнике о запошљавању, како би им била пружена подршка у суочавању са економским, друштвеним и културним проблемима, рекла је предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце "Будућност четири" из Добоја Оливера Недић.

 

"Разнолики су проблеми, али највише су везани са сиромаштво и обављање основних породичних функција. Када питате вишечлане породице 80 одсто њих ће рећи дајте нам посао да будемо самоодрживи и онда нам неће бити потребна друга помоћ", изјавила је новинарима Недићева.

Она је навела да најчешће мајке прекидају школовање рађањем дјетета, а да је за самоодрживу вишечлану породицу неопходно да оба родитеља буду радно ангажована, те да им сетом системских рјешења треба пружити подршку, која би обухватала и бесплатне вртиће, једнократне накнаде за треће и наредно дијете.

Недићева каже да је на подручју Добоја евидентирано 180 вишечланих породица.

Она појашњава да је међу њима спроведена анкета и да је код, до сада 120 обрађених породица, свега 30 одсто родитеља запослено.

У Добоју је данас организована манифестација поводом обиљежавања Међународног дана породице под називом "Дјечји живот је попут комада папира на који свако оставља биљешку".

Циљ манифестације је промоција родитељства, подизање свијести о потреби очувања породице као основне ћелије друштва, те промоције права дјеце на одрастање у здравој породици.

Организатор манифестације је Удружење породица са четворо и више дјеце "Будућност четири" из Добоја у сарадњи са Центром за социјални рад, канцеларијом Омбудсмана за дјецу Републике Српске и Удружење за дјецу са посебним потребама Добој.