ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана17/05/2018

МАЈКИЋ: НЕМА ЗАКОНСКОГ ОСНОВА ЗА КЊИЖЕЊЕ ДРЖАВНЕ ИМОВИНЕ

 

САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је данас да БиХ нема закон о државној имовини, због чега не постоји законски основ за њено књижење.

 

Након паузе сједница је настављена расправом о извјештају о раду Правобранилаштва БиХ у прошлој години током које је Мајкићева навела да изнесене тврдње Правобранилаштва да Министарство одбране БиХ треба да књижи перспективну војну имовину на основу одлуке Предсједништва БиХ не стоје, јер је то политички акт, а не закон.

Мајкићева је додала да ни Споразум о сукцесији, на који се позива Правобранилаштво БиХ, не може бити ваљан основ за књижење имовине на БиХ.

"Република Српска је у неколико наврата покушавала да се ова питања разјасне", подсјетила је Мајкићева.

Замјеник правобраниоца БиХ Исмет Велић у одговору Мајкићевој рекао је да постоје закони на основу које се може књижити имовина на БиХ.

"Оно што превазилази оквир дјеловања Правобранилаштва јесте питање односа у погледу државне имовине, односно доношења закона о државној имовини", рекао је Велић.

Према његовим ријечима, Правобранилаштво је конкретне захтјеве за књижење радило у оквиру својих надлежности.

Када је ријеч о деекспропријацији, коју је проблематизовао Мирсад Ђонлагић из СББ-а, Велић је рекао да то није конкретно надлежност Правобранилаштва БиХ, али да је Правобранилаштво често укључено у поступке експропријације и деекспропријације.

Велић је додао да се поступак деекспропријације води по захтјеву ранијег власника.

Претходно је Представнички дом обавио расправу о Приједлогу закона о Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, који је предложио Савјет министара БиХ.

Учествујући у расправи посланици ХДЗ БиХ Никола Ловринивић и ДФ-а Дамир Бећировић оцијенили су да предложени закон у амандманској фази треба да претрпи измјене.

"Ради се или о неспретно или лоше урађеном закону", рекао је Бећировић и изнио замјерку на предложену одредбу, према којој директор и замјеници директора Сипе могу бити чланови политичких партија, што је супротно закону о полицијским службеницима БиХ.

Најављујући да ће амандмански дјеловати на предложени закон, Ловриновић је рекао да би и предлагач закона - Савјет министара у међувремену могао да коригује свој приједлог.

Један од разлога за доношење новог закона садржан је у обавези коју је БиХ преузела у процесу усаглашавања легислативе са смјерницама и директивама ЕУ у дијелу који се односи на област безбједности, односно тероризма.

Сипа је преузела ту обавезу и овим прописом се установљава нова организациона јединица која ће бити надлежна за област тероризма у складу са законом. /наставиће се/сс/бм/аб