ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана17/05/2018

ОДГОЂЕНА РАСПРАВА О ИЗБЈЕГЛИЧКОЈ КРИЗИ, ДОСТАВЉЕНА ИНФОРМАЦИЈА ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

 

САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одгодио је расправу о мјерама у вези са мигрантском кризом, а Савјет министара задужен је да до сљедеће сједнице овог дома, односно до краја маја, припреми цјеловиту и ажурну информацију у вези са стањем безбједности БиХ у контексту мигрантске кризе.

 

Одгођена је расправа о Информацији о спровођењу хитних мјера и реализацији активности наведених у Информацији о процјенама и могућностима БиХ у вези са питањем избјегличке кризе у региону и ЕУ, те прегледу ситуације у вези с мигрантском кризом на западнобалканској рути, који је припремио Савјет министра.

У закључку који је усвојио Представнички дом истакнуто је да је ријеч о застарјелој информацији која се односи на веома битну тему по безбједност БиХ.

Прије гласања о закључцима, посланик СНСД-а Никола Шпирић рекао је да је ријеч о застарјелој информацији и да нема никога из Савјета министара ко би могао да одговара на посланичка питања.

"Је ли ово нека опструкција, намјера", упитао је Шпирић, истичући да не може да вјерује у овакав однос Савјета министара.

Душанка Мајкић из СНСД-а навела је да је материјал који је Савјет министара доставио Представничком дому од 14. марта прошле године.

И посланик Независног блока Садик Ахметовић замјерио је што сједници не присуствују предсједавајући Савјета министара и ресорни министар, што, како је оцијенио указује на њихов став према Представничком дому.

"Можемо, а не морамо причати, можемо, а не морамо доносити препоруке јер у Савјету министара нити ко то слуша, нити их то обавезује", оцијенио је Ахметовић.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић информисао је посланике да сједници присуствује помоћник министра безбједности БиХ, на шта је реаговао посланик СББ-а Дамир Арнаут наводећи да само министри и замјеници министара у Савјету министара имају право да се обраћају на сједницама парламента и одговарају посланицима. /наставиће се/сс/бм/аб