ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/05/2018

ОТВОРЕНО НОВО ПОГЛАВЉЕ У РЕГИОНУ

 

БЕОГРАД, 17. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да је Самитом ЕУ-западни Балкан у Софији отворено ново поглавље у региону и да су ово добри сигнали за очување стабилности, безбједности и сигурности на Балкану, јер су се учесници кроз отворен и искрен разговор боље разумјели.

 

Он је након Самита изјавио новинарима да ће бити учињено све да се дође до рјешења за Косово и Метохију које ће бити прихватљиво за српске грађане, али да то не зависи само од Србије, преносе београдски медији.

"Ми ћемо дати све од себе и борићемо се за то. Да ли ћемо успети не зависи само од нас", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да у Србији постоји жеља да се проблем ријеши, да сматра да је Србија уложила и напор, енергију и вољу и да је све своје обавезе испунила.

Он је нагласио да дијалог /Београда и Приштине/ мора бити настављен, а да за наставак мора да постоји испуњење одређених услова, као и да жеља за компромисом мора да постоји на обје стране.

Вучић је рекао да је у Софији било ријечи и о инфраструктурним пројектима, а један од њих је ауто-пут Ниш–Приштина, чији се почетак изградње очекује до краја године, те да је потписан важан споразум за Србију о гасном интерконектору са Бугарском.

Предсједник Србије је напоменуо да је у Софији имао низ билатералних сусрета, наводећи да се састао са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, британским премијером Терезом Меј, са европским званичницима Жан-Клодом Јункером, Доналдом Туском, Антониом Тајанијем, неколико премијера.

Он је навео да је у Софији са /предсједником самопроглашеног Косова/ Хашимом Тачијем размијенио неколико ријечи и да то види као чин љубазности.