ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/05/2018

ПРЕДСТАВЉЕНИ "ПЛАНТАГО" ПРОРОДНИ ЧАЈЕВИ СПЕЦИЈАЛНОГ УКУСА И МИРИСА

 

НОВИ САД, 17. МАЈА /СРНА/ - На штанду Привредне коморе Републике Српске, на 85. Међународном пољопривредном сајму, своју понуду стопроцентно природних чајева специјалног укуса и мириса, изложила је фирма "Плантаго" из Слатине код Бањалуке.

 

Власник и директор "Плантага" Александар Вукмировић, каже да је циљ наступа на највећој аграрној сајмаској смотри у Централној и Југоисточној Европи, продор на тржиште Србије.

"Ми смо од почетка ове године присутни на тржишту Србије, а сајам је велика прилика да се на њему још више учврстимо. Користимо и прилику да контактирамо поједине фирме у Србији и видимо њихов интерес за продају наших чајева", рекао је Вукмировић Срни на штанду Привредне коморе Српске.

Он је напоменуо да "Плантаго" годишње прода чајева у вриједности од милион евра.

"У `Планатгу` је тренутно 26 запослених, постојимо близу 18 година, а радимо у БиХ и Црној Гори. Нашим највећим квалитетом и богатством сматрам знање људи који воде послове. Ово је прва генерација људи од знања, које ће своје велико искуство пренијети будућим генерацијама запослених", рекао је Вукмировић.

У асортиману "Плантага" тренутно имају 24 природна чаја, међу којима су и специјални.

"Оно по чему нас потрошачи препознају на тржишту, и што нас квалитетом и природношћу издваја од других произвођача, јесу наши специјални чајеви. Попут чаја `девет трава`, чаја `свете траве`, `чаја од бруснице`, и других који су стоодстотно природни. Сва производња чајева одвија се по нашој девизи - само природно и без било каквих вјештачких састојака попут боја и мириса", рекао је он.

Вукмировић као посебан чај истиче чај од брусницеи додаје да је то једини чај на тржишту у коме се користи права, природна и осушена брусница претходно убрана на планини Враници у централној БиХ.

Према његовим ријечима, за откуп плодова те ријетке биљке издваја се годишње од 90.000 до 100.000 КМ, те да се у чај ставља права брусница.

Вукмировић је нагласио да већина произвођача у тај чај ставља само арому бруснице која је строго вјештачка и направљена у лабораторијама.

Као велики проблем он истиче ангажовање радне снаге кад дође вријеме брања љековитог биља и шумских плодова.

"БиХ и Црна Гора имају заиста огроман прираст љековитог биља и шумских плодова које нема ко убрати. Сезонском раднику нудимо и по сто марака за њихово брање, али неће да прихвате понуду", рекао је директор "Плантага".

Он је изразио жаљење што се "Плантаго" 2008. године престао бавити примарном производњом љековитог биља, наводећи за то губитак подстицаја и старење радне снаге.

"Гајили смо на нашим имањима камилицу, менту и бијели сљез. Онда нам је држава укинула подстицаје, а они су били 1.500 марака по хектару засијане површине љековитим биљем. Други разлог је био старење радне снаге, и губитак жеље код омладине да раде послове везане за љековито биље", навео је Александар Вукмировић.

У Новом Саду у току је 85. по реду Међународни пољопривредни сајам једна од највећих смотри аграра и агро-бизниса у Централној и Југоисточној Европи.

Осим из Србије, своје производе на Пољопривредном сајму излаже 1.500 излагача из 60 земаља Европе и свијета.

Републику Српску на Пољопривредном сајму, на штанду њене Привредне коморе представља осам фирми.

Сајам траје до понедјељка, 21. маја у отвореном и затвореном простору Новосадског сајма.