ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана17/05/2018

БУРНА РАСПРАВА О ПЛАТФОРМИ ЗА МИР

 

САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Бурну расправу међу посланицима на данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изазвала је Информација о пројекту "ПРО-Будућност" и Платформи за мир коју је поднијело Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

 

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић је указала да је ријеч о "необичном документу" за који многи од посланика не знају како би га класификовали, подсјетивши да у двије парламентарне комисије већ дале своје мишљење.

"Дакле, у пола године два пута текст разматрају комисије. Пројекат је почео 2013. године и реализују га локалне заједнице са Фондацијом Мозаик, Каритасом и Хелсиншким парламентом за Бањалуку и Међурелигијским вијећем, а потписало га је 60 начелника и кажу да се добро одвија. Због чега сада поново се тражи од Парламентарне скупштине БиХ усваја?", упитала се Мајкићева.

Она сматра да нема потребе да Парламентарна скупштина БиХ усваја документ који су 2013. године потписали представницима локалних заједница.

Шеф Клуба СНСД-а Сташа Кошарац је током расправе указао да је ријеч о међународном пројекту који је реализован у сарадњи са 60 локалних заједница чији су представници ставили своје парафе на тај документ.

"Сви су изразили спремност да подрже ову причу у вези са појавама и раде трајно на миру и стабилности на овим просторима. Основна сврха пројекта је изградња повјерња међу грађанима свих етничких група у БиХ како би били спремни да заговарају друштвене промјене", рекао је Кошарац.

Шеф Клуба СНСД-а је напоменуо да пројекат траје од 2013. године, изражавајући увјерење да од почетка реализације овог пројекта па до данас нити у једној локалној заједници у БиХ није промовисана нестабилност, сукоб и рат.

"Напротив, афирмисала се потреба за миром, толеранцијом и стабилности. Овдје је видљиво да се први пут у институцији БиХ покушава наметнути прича да се парламент, а већ је раније то било у Савјету министара, изјашњава о једном међународном пројекту. Зашто? Колико данас имамо међународних пројеката у БиХ и хоћемо ли сваки верификовати нашим изјашвањање?", упитао је Кошарац.

Он је указао да локалне заједнице нису верификовале пројекат, те сматра да је Савјет министара пожурио да овај документ прослиједи Парламентарној скупштини БиХ на усвајање.

"Поруку мира и стабилности морамо да шаљемо сваки дан и то не употребљавамо у дневно политичке сврхе. Немам проблем да сваки дан причам о миру и стабилности и не бих прихватио тезу да ће се неко декларисати о тој теми једним кликом на тастер", рекао је Кошарац и упозорио да су креатори пројекта из међународне заједнице навели да ће га усвојити парламент БиХ.

Шеф Клуба ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић каже да документ једино треба примити к знању због чињенице да се многе ствари из Платформе за мир могу расправити, јер је текст превише рогобатан.

"Због тога је за мене текст као такав неприхватљив. Предлажем да се скине с дневног реда и да се не изјашњавамо о томе, већ да се врати и добро размотри текст који нам је предложен као Платформа за мир", рекао је Ловриновић.

Посланик коалиције ПДП-НДП Момчило Новаковић је од парламентараца тражио је одговор који је циљ стављања Платформе за мир на дневни ред.

"Ако је циљ да и ми посланици станемо иза овог пројекта онда то подразумијева расправу о суштини декларације а то не можемо учинити јер су је већ потписали учесници пројекта. То би значило да би ми донијели неку другу декларацију којом би промијенили ову и потписали а то сигурно није било циљ Министарства за људска права и избјеглице", сматра Новаковић.

Он је навео да је легално уколико је циљ стављања Платформе за мир на дневни ред само ако ће се посланици упознати с текстом.

Посланик Демократског фронта /ДФ/ Маја Гасал Вражалица изјавила је да треба обуставити сваку причу која води звецкању оружја, на шта је реаговао посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул који је рекао да је предсједник ДФ-а Жељко Комшић управо "окретао митраљез ка југу".

Вражалица је напоменула да је текст Платформе за мир усвојило Предсједништво БиХ.

Министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац је појаснила да је пројект кренуо 2013. године и да је завршен 2017. године.

"У те четири године у овај пројекат су укључене локалне заједнице, велики број невладниних организација младих људи, академске заједнице, можда до сада најшире организовани форум када је у питању изградња стабилности", рекла је Боровчева.

Она је рекла да је резултатом пројекта предвиђено да се на свим нивоима власти донесу овакве платформе.

"Платформа за мир резултат је свега што је произашло из анализе и осјећаја оних са којима се радило и што забрињава грађане у БиХ", рекла је минисар за људска права и избјеглице.

Боровчева је истакла да су Платформу за мир почели прво потписивати начелници локалних заједница јер је у оквиру пројекта замишљено да од њих крену поруке мира, безбједности, стабилности, сужвота и толеранције.

Посланици Представничког дома исцрпили су данашњи дневни ред и након получасовне паузе ће се изјашњавати о свим разматраним тачкама. /наставиће се/бм