ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/05/2018

ДИГИТАЛИЗАЦИЈОМ ДО УНАПРЕЂЕЊА ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА

 

БЕОГРАД/СОФИЈА, 17. МАЈА /СРНА/ - Премијер Србије Ана Брнабић истакла је на скупу о "Стратешком дијалогу за западни Балкан" у организацији Свјетског економског форума у Софији, истакла да је дигитализација начин да се унапредиједе стандард и квалитет живота свих грађана региона.

 

Брнабићева је отворила други панел у оквиру састанка "У сусрет будућности изградњом дигиталног екосистема", на којем је говорила о дигиталној трансформацији и развоју региона.

"Дигитализација подстиче креативност, иновације, инклузију и модернизацију наших друштава", истакла је Брнабићева, те нагласила да је дигитализација шанса за земље у развоју да ухвате корак са технолошки развијеним земљама и смање јаз у технологијама и начину пословања.

Она је навела да дигитална трансформација мијења начин пословања, подиже ефикасност и креира нову, додату вриједност у свим областима живота и рада.

Дигитална агенда за западни Балкан омогућиће, каже она, смањење трошкова роминга, већу покривеност "броудбaнд" /broadband/, односно широкопојасном мрежом и изградњу е-Управе и других електронских услуга.

"Електронска инфраструктура подједнако је важна као и путна и железничка инфраструктура и зато је њено јачање један од приоритета Србије", истакла је Брнабићева.

Она је додала да је циљ Србије да до 2020. године достигне стандарде ЕУ и да имамо 100 одсто покривеност територије том мрежом.

Брнабићева је навела да дигитализација није само ИТ, него је кључ за покретање предузетничке културе и даљи развој пословања.

"ИТ сектор један je од најбрже растућих сектора у Србији са више од 10 одсто годишње, доприноси БДП-у око пет одсто, док је раст извоза софтвера 20 одсто годишње", напоменула је Брнабићева.

Она је рекла да је дигитализација важан алат у смањењу бирократије, повећању ефикасности и промијени фокуса ка корисницима услуга. "Зато је циљ Владе Србије да печат пошаље у историју", нагласила је Брнабић.

"Стратешки дијалог за западни Балкан" окупио је више од 50 учесника, међу којима је предсједник Свјетског економског форума Борге Бренде, премијер Бугарске Бојко Борисов, аустријски канцелар Себастијан Курц и високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини.

На скупу су учествовали и предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти, директор Свјетске банке Кристалина Георгијева, директор програма за Европу Свјетског економског форума Мартина Ларкин, премијери Албаније Еди Рама и Црне Горе Душко Марковић.

На састанку који је одржану оквиру Самита ЕУ - западни Балкан, учествовала ке премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, те свјетски политички лидери, представници међународних организација, привреде и организација младих.

Учесници су разговарали о три кључне теме за регион - економски развој западног Балкана, дигитално повезивање и јачање улоге нове генерације младих лидера.

Брнабићева ће сутра говорити на "Бечком економском форуму" у Софији, на којем учествују премијери западног Балкана и представници економских институција, који ће разговарати о актуелним економским темама у региону.