ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

ПРЕДСТАВА "ПУНИМ ЈЕДРИМА" - ПОУЧНА ПРИЧА О ПРИЈАТЕЉСТВУ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - Представа "Пуним једрима" Позоришта лутака из Мостара обиљежила је претпосљедњи дан 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018" у Источном Сарајеву.

 

Редитељ и аутор ове представе Елица Петкова припремила је причу о пиратима који имају само два избора - пријатељство или издају.

Према сижеу, брод "Црна стријела" плови морем, храбар и неустрашив, а његови пирати су снажни, одлучни и одани једни другима. Све је у реду до дана када капетан спаси галебицу од олује, назове је Марина и води са собом на брод.

Мало по мало она почиње да преузима брод у своја крила и постаје нови "капетан". На броду она постаје опчињена златом, а злато постаје њен сан и бива јој важније од било чега. Служећи јој, пирати улазе у неочекивану и страховиту авантуру.

На крају, Марина схвата шта је важније – злато или пријатељ.

Прије подне поново је одиграна представа "Паткица Жуткица" Позоришта лутака из Ниша, а представа "Машмалоу" Луткарског позоришта "Димак" из Ирана отказана је због техничко-административних разлога.

У пратећем програму 19. "Лут феста", у вечерњем термину, одржана је презентација креативне радионице израде гранд гињол лутака, коју води Зорана Милошаковић Тасић.

Сутра, посљедњег дана Фестивала биће одржана представа "Каштанка" у реализацији Казалишта Вировитица и Луткарског казалишта Задар, а након тога у плану је и церемонија затварања Фестивала, додјела награда најбољим представама и презентација креативне радионице израде гранд гињол лутака.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" окупио је луткарске умјетнике из Бугарске, Ирана, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

Током шест фестивалских дана публика у Источном Сарајеву имала је прилику да прати 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму

Мото фестивала је "Поетика луткарског израза".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је "Н tрејд", а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан "Ал Парко", компанија "Златно зрно", вртић "Машин свијет", Едукатини центар "Малац генијалац", "Бум балон", Адико банка, "Авон", хотели "Боб" и "Вељине", штампарија "Ермекс" и Маркетинг организација "Турунташ".

Генерални медијски покровитељи фестивала су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Елта ТВ, Фена, БНТВ, БХРТ и портали "Принцип њуз", "Сарајево-РС" и "Катера.инфо".