ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

СУТРА НАСТАВАК РАСПРАВЕ О КОМИСИЈИ ЗА ПОСЉЕДИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА

 

БЕОГРАД, 17. МАЈА /СРНА/ - Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а сутра ће наставити расправу о приједлогу да се формира комисија за истрагу посљедица НАТО бомбардовања 1999. године.

 

Очекује се да ће посланици гласати сутра о том приједлогу.

Посланик СНС-а Дарко Лакетић, који је предложен за предсjедника комисије за истрагу посљедица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље људи и животну средину, изјавио је раније данас да ће први задатак те комисије бити да ажурира мапу локација које су погодиле бомбе, а паралелно ће истраживати податке из здравствених установа.

"Већ имамо мапу локација, али је неопходно ажурирати и проверити, јер је тих локација много. Треба их утврдити не само на основу НАТО података где су бачени пројектили са осиромашеним уранијом већ и на основу наших истраживања и података које има наша војска и држава", рекао је Лакетић новинарима у парламенту.

Он је навео да ће бити позвани сви релевантни стручњаци и лица који могу помоћи у откривању истине, преносе медији.

Према његовим ријечима, комисија која се формира има, прије свега, медицински и хумани аспект свога рада.

"То да ли ћемо успети или не да докажемо последице време ће показати, али је суштинска ствар да имамо повећану стопу оболевања и да се морају наћи узроци", навео је Лакетић.

Он је истакао да ће Србија усвојити методологију и начин истраге италијанске комисије која је врло студиозно пришла том проблему и која је нашла ту узрочно-посљедичну везу.