ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/05/2018

ЋЕРАНИЋ: ЗА БиХ ИНСТИТУЦИЈЕ СВАКИ БЕЗБЈЕДНОСНИ ИЗАЗОВ НЕПОЗНАНИЦА

 

БИЈЕЉИНА, 22. МАЈА /СРНА/ - Декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић изјавио је данас да се институције БиХ не сналазе у ситуацији прилива миграната и да сваки нови безбједносни изазов за њих представља велику непознаницу.

 

Ћеранић је рекао да мигрантска криза у региону траје више од двије године и да је било довољно времена да се на искуствима других нешто и научи.

"Било је довољно времена да се на искуствима Србије и Македоније, односно земаља преко којих је прешло стотине хиљада миграната нешто научи и да већ имамо одовор на ситуацију када она постане много више и наш проблем", рекао је Ћеранић новинарима након првог радног дана конференције "Регионална сарадња у сузбијању прекограничног криминала-Савремени изазови тероризма и мигрантске кризе", коју је у Етно-селу "Станишићи" код Бијељине отворила предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић.

Према његовим ријечима, јасно је да БиХ на том плану није радила и да су подбацили они од којих се највише очекује - Министарство безбједности и Служба за послове са странцима.

"Изазов прилива миграната за нас је увијек нов, без обзира што се сусједне земље са њим суочавају двије године. Институције на нивоу БиХ се не разумију и имамо ситуацију какву смо имали на граници два кантона, када су двије полиције стајале на двије стране са сасвим различитим упутствима", подсјетио је Ћеранић.

Он је напоменуо да оно што је ново и нуди се мигрантима као рјешење јесте то да потпишу захтјев за азил и стекну документ на основу којег могу мјесец дана боравити у БиХ, те на основу тога добити и држављанство ове земље, а што отвара низ других пизања.

Ћеранић је истакао да је сигурно да несрећа ове људе тјера ка новом одредишту, а то је, како каже, Њемачка.

Он је изразио увјерење да ће Република Српска пружити добар одговор када мигрантска криза постане много већи проблем, као и да ће добро сарађивати и са институцијама БиХ, али и са свим институцијама на регионалном нивоу.

"Ни мигрантска криза, нити тероризам не могу бити проблем једне земље. То је глобални проблем гдје мора постојати сарадња и гдје се на сваки изазов мора адекватно одговорити", напоменуо је Ћеранић.

Клаус Физингер, директор њемачке Фондације "Ханс Зајдел", која је покровитељ скупа, истакао је да је ова конференција важна, не само за регион, него и шире, наводећи да је неопходно сумирати резултате из прошлости и размијенити их, те заједничи формулисати даље кораке.

Он је рекао новинарима да сви изазови могу бити савладани само уколико земље региона сарађују.

На скупу, на коме је данас присуствовала и предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, било је ријечи о мигрантској кризи, о феномену укључености жена у терористичке акције, о превентивном дјеловању, о радикализму који води ка тероризму, као и о утицају терористичких напада на психолошко стање дјеце.

На конференцији у Бијељини, која ће трајати три радна дана, учествују стручњаци из Републике Српске, Србије, Црне Горе, и из њемачке фондације "Ханс Зајдел".

Регионални скуп биће настављен сутра у хотелу "Рас" у Етно-селу "Станишићи".